Nyheder24. januar 2024

Dansk Sundhedsforsikring lancerer første cancerforsikring på markedet

Centrale aktører har tidligere trukket en streg i sandet ved lige præcis cancerforsikringer, som der hvor grænsen går for, hvad private forsikringsselskaber skal blande sig i
Forsikringsselskabet Dansk Sundhedssikring sendte 1. januar et nyt produkt på gaden, som giver kunder mulighed for at købe en cancerforsikring.
Forsikringsselskabet Dansk Sundhedssikring sendte 1. januar et nyt produkt på gaden, som giver kunder mulighed for at købe en cancerforsikring.
 Modelfoto: Colourbox

Forsikringsselskabet Dansk Sundhedssikring har i al stilfærdighed leveret lidt af et nybrud på det danske marked for private sundhedsforsikringer.

Det skriver FinansWatch.

Selskabet sendte 1. januar et nyt produkt på gaden, som giver kunder mulighed for at købe en cancerforsikring.

”Kræftbehandlingen er generelt rigtig god i Danmark. Især på de store cancerområder som brystcancer og tarmkræft er Danmark langt fremme, når det gælder personlig medicin, dvs. medicin tilpasset den enkelte patients gener,” siger Kent Jensen, der er adm. direktør i Dansk Sundhedssikring.

”Når vi så alligevel har valgt at gå ind på det her, så er det, fordi cancerområdet er et stort område, som er forbundet med ekstremt stor usikkerhed for den enkelte, der bliver ramt, og for de pårørende,” siger han.

Med lanceringen af det nye produkt bevæger Dansk Sundhedsforsikring sig som det første selskab i Danmark ind på et område, der af flere centrale aktører er blevet opfattet som ubetrædeligt land for forsikringsselskaberne. Og den nye forsikring skriver sig ind i en debat om grænsefladerne mellem statslige velfærds- og sundhedstilbud og private forsikringer.

I efteråret trak Kent Damsgaard, adm. direktør i forsikringsselskabernes brancheorganisation F&P, netop sin streg i sandet ved forsikringer mod alvorlige sygdomme som bl.a. cancer, der ifølge ham bør blive håndteret i det offentlige.

”Jeg håber ikke, det sker. For det vil betyde, at det offentlige ikke længere kan levere det, som borgerne forventer,” sagde han i den forbindelse til FinansWatch.

Mulighed for ny vurdering

Produktet, der har fået navnet Cancer Care, er udarbejdet i samarbejde med Dansk Sundhedssikrings spanske samarbejdspartner Further.

Ifølge Kent Jensen er der allerede 200.000 kunder, der har tilkøbt forsikringen, som koster ”et lavt trecifret beløb” om året.

Kunder, der tilkøber forsikringen, vil få mulighed for at få foretaget en såkaldt second opinion, såfremt de får stillet en kræftdiagnose. Det sker ved, at de får taget en vævs- eller blodprøve, som vil blive testet og vurderet i udlandet for at sikre, at deres forløb i det offentlige er optimalt skruet sammen. Derudover vil den kræftramte få tilknyttet en dansktalende ”sundhedsfaglig tovholder”, som hjælper med at tale med de danske kræftlæger om den syges forløb.

Hvis Dansk Sundhedssikrings tilknyttede læger vurderer, at den ramte bør behandles med en medicin, som ikke er godkendt i Danmark, kan den syge få dækket udgifter til rejse, konsultation, medicin og behandling i udlandet.

”Det handler egentlig bare om, at du får en tryghed for, at den behandling, du får i Danmark, er god nok. Vi kan så samtidig holde dig i hånden og sikre, at du kan få komfort for og svar på al usikkerhed og alle spørgsmål,” siger Kent Jensen.

Han forventer, at det kun i meget få tilfælde vil blive nødvendigt at sende kunder til udlandet for at få behandling. Det er trygheden ved at få sparring og hjælp igennem forløbet samt sikkerhed for, at tingene foregår korrekt, der er det primære formål med forsikringen.

”Vi tror, at der er et stort behov for, at folk føler sig mødt og hørt og får skabt noget tryghed. Med det her får den kræftramte en tovholder, der hjælper dig og familien undervejs og holder dig analogt i hånden i en svær tid,” siger Kent Jensen.

Den seneste tid er det blevet debatteret, hvor grænserne går mellem den statslige velfærd og private forsikringer på sundhedsområdet.

Kent Jensen er da heller ikke i tvivl om, at lanceringen af Cancer Care vil blive mødt af kritiske røster. Det er heller ikke fløjet over hovedet på ham, at Kent Damsgaard fra F&P i november udtalte sig kritisk om potentielle forsikringer på kræftområdet.

”Det er bare mere nuanceret end som så. Vi har ikke private cancer-klinikker i Danmark, hvor vi tager danske onkologer hen. Man skal i stedet se det her som, at vi putter olie på systemet, så dit forløb i den offentlige sektor kan glide bedre. Det er især det her med usikkerheden, når du får så alvorlig en sygdom som cancer, at du har en tovholder, som sikrer dit forløb i samarbejde med det danske system,” siger Kent Jensen.

Sponsoreret indhold