Nyheder25. november 2022

Dansk Folkeparti raser over Pyrus-aflysning: - Det er helt på månen

Beslutningen fra TV 2 om ikke at sende julekalenderen ”Alletiders Julemand” på grund af stødende skildringer huer ikke Dansk Folkeparti
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.
Video: Aller TV
 Video: Aller TV

Det kommer nok ikke som den store overraskelse.

Efter over sommeren at have udrullet en decideret ”anti-woke-kampagne” og blæse til kamp mod ”krænkelseshysteriet” går Dansk Folkepartis kulturordfører nu ud med en kraftig appel til TV 2 om at droppe den beslutning, som de netop har taget om ikke at bringe julekalenderhittet ”Alletiders Julemand”.

Overfor SE og HØR kalder Nick Zimmermann, der er fungerende kulturordfører i partiet, Pyrus-aflysningen for ”helt latterlig”.

– Det er helt skørt, at TV 2 fjerner en folkekær julekalender, fordi man har fundet nogle børn, der er malet sorte i ansigtet, lyder det indledende fra Zimmermann.

Han mener ikke, det giver mening, at kanalen blacklister en hel julekalender på baggrund af det, som han mener kan reduceres til et enkelt stødende ord samt såkaldt ”blackfacing” – altså hvide skuespillere, der sminker sig sorte.

Helt ærligt, Pyrus racistisk? Det er jo helt latterligt.

Nick Zimmermann, kulturordfører i Dansk Folkeparti

– TV 2 går dermed de vilde venstreorienterede identitetspolitiske aktivisters ærinde. De ser racister og racisme over atl – og når TV 2 bøjer sig for deres dagsorden, så underbygger de forestillingen om, at der er racisme over det hele, siger Nick Zimmermann, og fortsætter:

- Det kan ethvert tænkende menneske jo sige sig selv ikke er tilfældet. Helt ærligt, Pyrus racistisk? Det er jo helt latterligt.

Det er helt på månen, når TV 2 blacklister en hel julekalender på grund af få sekvenser, i afsnittene. Det mener DF's kulturordfører Nick Zimmermann 
Det er helt på månen, når TV 2 blacklister en hel julekalender på grund af få sekvenser, i afsnittene. Det mener DF's kulturordfører Nick Zimmermann
 Foto: Ritzau Scanpix

Må sætte en stopper for det

Det fremgår ikke, om kulturordføreren selv havde glædet sig til et gensyn med den populære julekalender fra 1997 med Pyrus, Kandis, Gyldengrød og Bertramsen, men ifølge ham kan tendensen føre til, at vi efterhånden mister værdifuld kulturarv, hvis vi fjerner ældre produktioner, blot fordi de kan virke stødende med nutidens briller på.

– Vi er nødt til at sætte en stopper for det her vanvid, ellers risikerer vi, at der ikke er nogen tv-udsendelser, der har et par årtier på bagen, der kan vises længere.

– Det er helt på månen.

Forældet skildring

Tidligere fredag kunne man blandt andet her på SE og HØR læse, at TV 2 – blot en uge før jul – havde besluttet at sløjfe planerne om at sende kalenderen hver eftermiddag hele december.

– "Alletiders Julemand" har vi netop genset med et fornyet blik. I vores gennemsyn mener vi, at ‘Alletiders Julemand’ indeholder elementer, som har en forældet skildring af både mennesker og kulturer, og som kan misforstås for især børn, som ikke kan sætte fortællingen ind i en historisk kontekst.

– Beslutningen er truffet på baggrund af en længerevarende periode med grundige overvejelser og drøftelser, fortæller TV 2’s fiktionschef Mette Nelund, der dog ikke konkretiserer, hvilke dele af julekalenderen, man har fundet problematiske.

For otte år siden havde piben dog en anden lyd.

Dengang modtog TV 2 klager om racistisk indhold - specifikt rettet mod udklædningen af børnene i sangen "Gi mig slik" - i julekalenderen "Alletiders Julemand".

Men dengang fandt TV 2 det ikke nødvendigt at reagere på scenerne. Katrine Vogelsang, der var TV2s fiktionschef, gav dette svar:

– TV2 retter normalt ikke i ældre udsendelser, efter hvordan nutiden bruger billeder og sprog. Derfor kan der i ældre udsendelser - som for eksempel Pyrus - være vendinger eller sprogbrug, som man ikke vil benytte i en nyproduceret julekalender.

Sponsoreret indhold