Nyheder20. december 2016

Dansk designer mister retten til sit eget navn – og skal betale over 385.000 kr.

Den danske designer Benedikte Utzon må ikke længere bruge sit navn i erhvervsmæssig sammenhæng, og hun skal desuden betale 385.465 kroner, der blandt andet tæller omkostninger til sagen, der i dag blev afgjort ved Højesteret
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/benedikte_utzon.jpg
 (Foto: Scanpix)

Tirsdag middag faldt der dom i en yderst spektakulær sag, der omhandlede retten til at bruge sit eget navn.

Hovedpersonen var den danske designer Benedikte Utzon, og tirsdag tabte hun den spektakulære sag.

Benedikte Utzon må derfor ikke længere må bruge sit navn i erhvervsmæssig sammenhæng.

Derudover slog Højesteret i dag fast, at designeren skal betale en større sum, der blandt andet tæller omkostninger til sagen. Det skriver BT.

Dommen har efterladt Benedikte Utzon i chok.

- Kære søde venner. Jeg og vi tabte alt. Skal af med 385.465 kr. i erstatning, til omkostninger af sagen, bøder til staten og til modpartens for at have krænket hans navn Benedikte Utzon. Kan jeg ikke betale nu, skal jeg i fængsel, skriver Benedikte Utzon på sin Facebook-profil tirsdag efter domsafsigelsen.

- Jeg er i chok. Rasende, ked af det. På alles vegne. Jeg kæmpede for os alle, men lige meget hjalp det... Undskyld. Jeg må skifte mit navn nu og håber at det accepteres at jeg hedder Dicte Utzon som min store søster kalder mig. Tak for jer, skriver Benedikte Utzon videre.

Den spektakulære sag tog sin begyndelse i 2012, hvor den danske tøjdesigners firma gik konkurs. Herefter valgte brandet Topbrand at købe varemærket ”Benedikte Utzon”, hvilket betød, at Topbrand havde eneret til at bruge designerens navn i nye kollektioner.

Efter konkursen valgte Bendikte Utzon at etablere et nyt firma, og her brugte hun sloganet ”Benedikte Utzon Wardrobe” i tøjet.

Det fik Topbrands chef Lasse Skaarup til at lægge sag an mod Benedikte Utzon for at have brugt navnet, som hans firma nu havde eneret på.

Benedikte Utzon tabte først sagen i Sø- og Handelsretten, hvorefter hun ankede til Højesteret.

I dag blev dommen fra Sø- og Handelsrettet så stadfæstet, og det betyder altså, at den danske designer ikke må bruge sit navn i erhvervsmæssig sammenhæng. Desuden skal hun betale i alt 385.465 kroner, penge der blandt andet skal bruges på erstatning til Topbrand samt til at dække omkostningerne af sagen.

Det høje beløb fik tirsdag designeren til at oprette en indsamling på Caremaker.dk:

- Hvis nogle har lyst til at støtte mig økonomisk er der en indsamling igang på caremaker under Benedikte utzon. Skal jo skaffe dette beløb i løbet af 1 uge og det har jeg jo ikke. Så alle beløb er kærkomme, skriver Benedikte Utzon på sin Facebook-profil.

Tirsdag aften var der indsamlet 26.070 kroner.

Sponsoreret indhold