Nyheder22. marts 2024 (opd. 22. marts 2024)

Dansk ambassadør: Putins valgsejr skærper krigsretorikken

Ruslands aggressive tone er blevet værre, mener Jakob Henningsen, der er dansk ambassadør i landet

Tidligere fredag meldte Dmitrij Peskov, der er talsmand for den russisk præsident, Vladimir Putin, ifølge det russisk nyhedsbureau Tass ud, at Rusland er i krig i Ukraine på grund af Vestens involvering.

Det er første gang, siden Ruslands invasion af Ukraine 24. februar 2022, at den russiske regering kalder konflikten for en krig fremfor en særlig militær operation.

Og timingen af den udmelding er ikke til at tage fejl af, siger den danske ambassadør i Rusland, Jakob Henningsen.

- Der er ingen tvivl om, at det er nøje tilrettelagt, når Peskov kommer med udmeldinger.

- Timingmæssigt er der næppe heller tvivl om, at krigsretorikken først er blevet skruet en ekstra tand i vejret efter afholdelse af det såkaldte præsidentvalg, siger han.

Putin har nemlig ikke ønsket, at krigsretorikken har været fremtræden under valgkampen.

Hvis styret i Kreml havde ført en hård krigsretorik under valget, kunne det ifølge ambassadøren have ført til spørgsmål fra befolkningen, om Putin vil eskalere krigen yderligere. Herunder massemobilisere soldater.

Putin har i stedet ville fastholde et normalbillede i så stor udstrækning som muligt, så der ikke blev skabt ængstelse i det russisk samfund, siger Jakob Henningsen.

Selv om det er første gang, at statstoppen i Rusland anerkender konflikten som en reel krig, er der ikke noget nyt i det, som Peskov melder ud, siger Jakob Henningsen.

- Det er jo ikke nogen hemmelighed, at Rusland i nu mere end to år har ført en angrebskrig mod Ukraine. Samtidig har man over en længere periode omstillet hele det russiske samfund til krig.

Ifølge ambassadøren er det i højere grad bare et tegn på, at Putin nu føler sig mere magtfuld.

- Med 87 procent af stemmerne føler Putin, at han har mandat til at gøre mere eller mindre, hvad han vil udenrigs- og indenrigspolitisk.

Sponsoreret indhold