Nyheder19. marts 2024 (opd. 19. marts 2024)

Dansk AI-eventyr får supercomputer

Danmark bliver hjem for en AI-supercomputer takket være Novo Nordisk Fonden og Danmarks Eksport- og Investeringsfond, der investerer 700 millioner kroner i et nyt center for kunstig intelligens

Et helt nyt center for innovation inden for kunstig intelligens (AI) skal danne rammen om en af de kraftigste supercomputere i verden.

Det skriver Novo Nordisk Fonden, der sammen med Danmarks Eksport- og Investeringsfond (Eifo) har indgået et samarbejde med den amerikanske chipgigant Nvidia om at bringe computeren, som de kalder en AI-supercomputer, til Danmark.

Supercomputeren er optimeret til store projekter ved hjælp af kunstig intelligens og skal sætte skub i løsninger på samfundsmæssige udfordringer.

Administrerende direktør i fonden Mads Krogsgaard Thomsen siger, at udvikling af ny medicin, diagnosticering og behandling af sygdomme blandt andet er områder, hvor computeren kan bruges.

- Den kan arbejde med løsninger på problemer, som er så komplekse, at dagens computere ikke har en chance, siger han til Ritzau.

Det unikke ved supercomputeren er således, at den parallelt kan gennemgå oceaner af data.

En almindelig computer skal løse et problem ad gangen, før den går videre til det næste, forklarer direktøren.

Direktøren vil ikke gå i detaljer med den eksakte lokation af supercomputeren.

Kunsten bliver at få forskere, læger og virksomheder til at få så stor interesse for computeren, at de vil komme rendende med problemer, som de ikke har kunnet løse hidtil, lyder det.

- Vi kan ikke sende dansk data ud af kongeriget, så det her muliggør, at danske forskere kan arbejde med dansk data på dansk grund, siger Mads Krogsgaard Thomsen.

Computeren, som der også findes sammenlignelige versioner af i Barcelona og Finland, forventes at være klar til de første pilotprojekter inden årets udgang.

Og man regner med, at den i de første "adskillige" år er tilstrækkelig til hele Danmarks behov.

Computeren ligner noget, man måske har set på film, hvor en masse såkaldte racks - en form for skabe til hardware - kobles sammen.

Den kan sammensættes på forskellige måder, alt efter hvor mange der skal arbejde med den på samme tid. Derfor skal dataeksperter være beskæftiget med den i det daglige.

Aftalen med Nvidia, der vil være med til at træne danske forskere i at bruge systemet, er underskrevet på nærmest rekordtid.

- Selv efter Nvidia-standard er det her en af de hurtigste og mest agile aftaler, de har været med til at lave med en nation.

- Vi snakker måneder, men vi snakker ikke halve år. Det er meget utroligt, at det kan lade sig gøre, siger Mads Krogsgaard Thomsen.

Novo Nordisk Fonden har bevilget omkring 600 millioner kroner til centret, hvor Danmarks Eksport- og Investeringsfond (Eifo) har bidraget med cirka 100 millioner.

Novo Nordisk Fonden har etableret et aktieselskab, der vil eje og drive supercomputeren.

Alle indtægter vil blive geninvesteret i initiativet, skriver fonden. Eifo er minoritetsejer med ejerskab over 15 procent af aktierne.

Sponsoreret indhold