Nyheder29. januar 2024 (opd. 29. januar 2024)

Danmark sender Iver Huitfeldt på mission i Yemen

Med afsejling fra Korsør mandag er det nu afsløret, at "Iver Huitfeldt" er den udvalgte fregat til at styrke sikkerheden i Det Røde Hav som del af en USA-ledet mission
F362 Peter Willemoes er Søværnets anden fregat af Iver Huitfeldt-klassen.
F362 Peter Willemoes er Søværnets anden fregat af Iver Huitfeldt-klassen.
 Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Det er den danske fregat "Iver Huitfeldt", der sendes afsted på mission i Det Røde Hav.

Det skriver Forsvarsministeriet i en pressemeddelelse.

Fregatten er en del af Iver Huitfeldt-klassen. Den består af i alt tre skibe - "Iver Huitfeldt", "Peter Willemoes" og "Niels Juel" - som er opkaldt efter danske søhelte.

Indtil nu har det været klart, at det var en fregat i Iver Huitfeldt-klassen, som skulle afsted. Men hvilken en af dem har Forsvarsministeriet ikke villet offentliggøre før nu.

Fregatten begynder mandag sin afsejling mod Suez, og i den forbindelse afholder forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) mandag formiddag pressemøde fra Korsør, hvor fregatterne har base.

Fra Suez sejler fregatten videre til Det Røde Hav. Men det sker først, når og hvis regeringens beslutningsforslag vedtages.

Forslaget blev førstebehandlet onsdag i sidste uge, og det skal behandles næste gang den 6. februar.

Formålet med missionen er, at fregatten skal overvåge området og beskytte skibstrafikken i farvandet omkring Yemen. Blandt andet mod angreb fra houthi-bevægelsen.

- Houthiernes angreb mod international skibsfart og dermed sikkerhed i internationalt farvand er stærkt bekymrende og en alvorlig trussel mod den internationale verdensorden, siger Troels Lund Poulsen i pressemeddelelsen.

- Som en stor søfartsnation har Danmark en klar interesse i at bidrage til sikkerheden på havet.

- Derfor har regeringen besluttet at sende et militært bidrag ved fregatten "Iver Huitfeldt" til Det Røde Hav. En beslutning, der ventes bred opbakning til i Folketinget, siger ministeren.

Fregatterne af Iver Huitfeldt-klassen er ifølge Forsvaret specielt velegnede til luftforsvar og er for nylig blevet udstyret med såkaldte SM2-missiler.

Når den danske fregat tager til Det Røde Hav, deltager den i en mission, der er ledet af USA.

Sponsoreret indhold