Nyheder15. juli 2023

Danmark bør gøre det muligt at købe minipiller i håndkøb ifølge overlæge

I USA bliver det fra næste år muligt at købe minipiller uden at være ved lægen først. Det bør Danmark inspirere sig af, mener overlæge Charlotte Wilken-Jensen
minipiller
Det bliver fra næste år muligt at købe minipiller uden recept i USA. Det bør Danmark også indføre, mener ledende overlæge i gynækologi og obstetrik på Hvidovre og Amager Hospital Charlotte Wilken-Jensen.
 Foto: ASSOCIATED PRESS

Det skal ikke kræve et lægebesøg at få fat på præventionsmidlet minipiller. I stedet bør Danmark lade sig inspirere af lande som Kina, Storbritannien og snart USA, hvor minipiller kan købes uden recept.

Det mener ledende overlæge i gynækologi og obstetrik på Hvidovre og Amager Hospital og faglig leder af præventionsklinikken hos Sex og Samfund, Charlotte Wilken-Jensen.

Til DR, der har talt med overlægen, siger hun, at minipillen er oplagt at gøre receptfri, da den ikke i lige så høj grad som p-pillen bliver kædet sammen med øget risiko for depression.

– Den har ikke et særlig godt ry i øjeblikket, men det kunne den måske få, hvis kvinder får erfaring med, at den faktisk virker rigtig godt, siger Charlotte Wilken-Jensen.

Mere nødvendigt i USA

Det er fra 2024, at amerikanere kan erhverve sig minipiller uden lægebesøg.

Det kan lade sig gøre, efter at det amerikanske lægemiddelagentur for nylig har godkendt præventionsmidlet Opill til receptkøb.

USA har en mere konservativ abortlovgivning end Danmark, og derfor vil minipiller som håndkøb være en fantastisk idé i guds eget land, mener Charlotte Wilken-Jensen.

Også Danmark vil altså have godt at håndkøbspræventionen, selv om det måske ikke er lige så påkrævet, mener hun.

Modsat p-piller indeholder minipiller ikke kønshormonet østrogen. I stedet indeholder det ifølge apotek.dk blot et enkelt hormon: gestagen.

Minipillen fungerer ved, at de danner en slimprop i livmodermunden, der gør det svært for sædcellerne at trænge op i livmoderen.

Desuden påvirker pillen livmoderslimhinden, så et eventuelt befrugtet æg har svært ved at sætte sig fast i livmoderen.

Sponsoreret indhold