Danmark aktiverer en særlig undtagelsesklausul, som giver EU-landene mulighed for at køre med større offentlige underskud i en periode.
Det skriver Økonomiministeriet i en pressemeddelelse.
Det sker for at have større fleksibilitet i forhold til udgifterne på forsvarsområdet, hvor der oprustes heftigt i disse tider.
Klausulen ventes at blive aktiveret på et rådsmøde for økonomi- og finansministre 8. juli under det danske EU-formandskab, skriver ministeriet.
Europa og Danmark skal kunne forsvare sig selv, og det skal ske i fællesskab, lyder det fra økonomiminister Stephanie Lose (V).
- Som land og som kontinent står vi i en ekstraordinær situation, hvor det er nødvendigt at styrke vores forsvar markant og hurtigt. Derfor er det fornuftigt, at EU-landene nu får flere økonomiske muskler at spille med, så længe pengene bruges på forsvar, siger hun i pressemeddelelsen.
Ifølge ministeriet giver klausulen EU-landene mulighed for at øge deres forsvarsudgifter med op til 1,5 procent af bruttonationalproduktet (bnp). Det kan ske i en periode på fire år.
Danmarks aktivering handler ikke så meget om, hvad Danmark kan på forsvarsområdet fremover, men mere om at sende et signal til omverdenen. Dansk økonomi står stærkt uanset, lyder det fra Lose.
- Fleksibiliteten har en større praktisk betydning i lande med større underskud og gældskvoter. Det afgørende for mig er, at vi i Europa står sammen om at styrke vores forsvar og fælles sikkerhed, siger Lose.
Klausulen betyder, at udgifterne i perioden på fire år kan overstige niveauet i landenes finans- og strukturpolitiske planer med 1,5 procent af bnp, skriver ministeriet.
11 andre lande har ligeledes søgt, skriver EU-Kommissionen i en udtalelse ifølge nyhedsbureauet Reuters. Det er Belgien, Estland, Finland, Tyskland, Grækenland, Ungarn, Letland, Polen, Portugal, Slovakiet og Slovenien.