Nyheder11. oktober 2022

Dan Jørgensen godkender energiø: Kommer til at koste danske elkunder dyrt

Når Bornholms kæmpe vindmøller skal opkobles til elnettet, forventes det at komme med en regning. Og det er danske virksomheder og private elkunder, der skal til lommerne
Det løber hurtigt op i høje beløb, når strømmen fra havmølleparker skal kobles til elnettet. Og det er virksomheder og private kunder, der skal betale 
Det løber hurtigt op i høje beløb, når strømmen fra havmølleparker skal kobles til elnettet. Og det er virksomheder og private kunder, der skal betale
 Foto: Ritzau Scanpix

Klima- og Energiminister Dan Jørgensen (S) har netop godkendt et imponerende stort projekt: Danmarks første energiø.

Men store projekter kommer som bekendt med en pris. I dette tilfælde er der tale om en historisk dyr fornøjelse for landets 3,3 millioner private elkunder.

Det skriver Finans.dk.

Ifølge mediet oplyser ministeren i en skriftlig orientering til Folketingets klima- energi og forsyningsudvalget, at opkoblingen til Energiø Bornholms kæmpe havvindmøller kommer til at betyde en udskrivning til virksomheder og private elkunder.

Hvad regningen løber op i? 13,9 milliarder kroner.

Det beløb er blot Danmarks bidrag til den samlede regning for elforbindelsen, eftersom der i juni blev indgået en aftalte med Tyskland, der betyder, at Energiø Bornholm skal kobles til det tyske elnet også.

– Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet har færdigbehandlet Energinets ansøgning om projektet ”Energiø Bornholms elinfrastruktur”, og jeg kan orientere udvalget om, at jeg dags dato har godkendt Energinets ansøgning, skriver Dan Jørgensen i orienteringen til folketingsudvalget, der er dateret den 4. oktober.

Ifølge Finans.dk svarer de 13,9 milliarder til, at hver elkunde over tid skal betale i alt 4200 kroner til den fremtidige energiø.

Dog vil denne regning ikke direkte betyde, at der dumper en rudekuvert ind ad døren hos elkunder, så snart energiøen bliver en realitet.

I stedet vil betalingen for projektet indgå i de kommende eltariffer, som kunderne over de kommende år skal betale til Energinet. Tariffer, der i forvejen går til drift og udbygning af det overordnede elnet i Danmark.

Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen har godkendt projektet, der konkret består af etableringen af en over 200 kilometer lang jævnstrømsforbindelse mellem Bornholm og Sjælland, samt etableringen af to 400 kV-stationer med omformer
Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen har godkendt projektet, der konkret består af etableringen af en over 200 kilometer lang jævnstrømsforbindelse mellem Bornholm og Sjælland, samt etableringen af to 400 kV-stationer med omformeranlæg på henholdsvis Bornholm og Sjælland.
 Foto: Ritzau Scanpix

De 13,9 mia. kr. står til at blive delt ud, så elkundernes betaling til Energiø Bornholm vil afspejle virksomhedens eller husstandens løbende elforbrug.

Energiø Bornholm ventes at stå klar i 2030.

Sponsoreret indhold