Nyheder30. november 2021

Dårligt vaccinenyt: Mindre effektive mod Omikron

Pandemien kan blive forlænget, hvis vaccinerne ikke virker mod den nye variant
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/mega722824_017_0.jpg
 Foto: MEGA

Det er usandsynligt, at vacciner mod covid-19 vil have samme effektivitet over for den nye Omikron-variant, som de har haft over for coronavirusset hidtil.

Det siger Stéphane Bancel, der er administrerende direktør for vaccineproducenten Moderna, til Financial Times.

- Jeg kan på ingen måde forestille mig, at den (effektiviteten, red.) er på samme niveau, som vi havde med Delta-varianten, siger Bancel til avisen.

- Jeg tror, der bliver tale om et betydeligt fald. Hvor meget ved jeg ikke, fordi vi er nødt til at afvente data. Men alle forskere, jeg har talt med, er inde på, at "det her bliver ikke godt", siger han til avisen.

Hvis Omikron-varianten, der blev opdaget for under en uge siden i Sydafrika, viser sig at være modstandsdygtig mod vaccinen, kan det føre til flere smittetilfælde og hospitalsindlæggelser.

Det kan være med til forlænge den over halvandet år lange pandemi.

Omikron-varianten adskiller sig fra de tidligere ved at have et stort antal mutationer, som påvirker, hvordan den opfører sig. Det kan gøre varianten mere smitsom end de hidtil kendte udgaver af coronavirus.

De mange mutationer betyder ifølge Modernas topchef, at de nuværende vacciner sandsynligvis skal modificeres.

Stéphane Bancel har over for tv-stationen CNBC tidligere sagt, at det kan vare måneder, før Moderna kan begynde at levere en vaccine, der virker mod Omikron.

Sponsoreret indhold