Nyheder19. september 2021

Dårligt nyt til unge weed-rygere: Dobbelt så stor risiko for hjerteanfald

Risikoen for at få et hjertetilfælde vokser med mængden af cannabis, man indtager. Det viser en ny undersøgelse
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/19110613034054-1920x1168we.jpg
 Arkivfoto: Paul Zinken/AP/Ritzau Scanpix

Ligegyldigt om du ryger det, damper det eller putter det i en kage og spiser det, så kan cannabis markant øge din risiko for at få et hjerteanfald.

Voksne under 45 år, som på den ene eller anden måde har indtaget hash i løbet af de seneste 30 dage, bliver ramt af næsten dobbelt så mange hjerteanfald sammenlignet med dem, der holdt sig fra den grønne urt.

Det viser et nyt studie udgivet i tidsskriftet Canadian Medical Association Journal tirsdag.

Det er endnu uklart, hvor skadeligt det egentlig er at indtage cannabis - og nogle mener, at det er ganske sikkert og ikke gør spor skade på kroppen. Men at det skulle være helt ufarligt er forkert, lyder det fra en af forskerne bag undersøgelsen, som arbejder ved St. Michael's Hospital og Toronto Universitet.

- Det er en stigende mængde evidens for, at det potentielt kan være skadeligt for dig, både på kort og lang sigt, siger Dr. Karim Ladha ifølge CNN.

Mængde og risiko føles ad

Forskerholdet bag undersøgelsen har analyseret data fra årene 2017 til 2018 fra 33.173 amerikanere i alderen 18 til 44 år. For at nå frem til deres analyse, har de kigget nærmere på forbindelsen mellem personernes nylige brug af cannabis og deres historik med hjerteanfald.

Af alle de unge voksne i undersøgelsen har 4610 personer angivet, at de havde anvendt cannabis i løbet af den seneste måneds tid.

Ud af de cirka 4610 personer havde 1,3 procent fået et hjerteanfald.

Tilsvarende fik blot 0,8 procent af dem, der ikke havde rørt hash de seneste 30 dage, et hjerteanfald.

Desuden tyder det på, at en historik med hjerteanfald kunne forbindes med et cannabisforbrug på mere end fire gange om måneden. Og det er uanset, hvordan det blev indtaget, men rygning var dog den metode, der mest går igen i observationerne.

Mængden at fjolletobak, man indtager, spiller også en rolle. Jo oftere, folk bruger cannabis, des større bliver risikoen, lyder det i studiet.

Sponsoreret indhold