Nyheder23. september 2023

Costa Rica sætter brutal rekord: 656 dræbte i år

Myndigheder har rapporteret om tortur, bandemord og attentater udført af højtuddannede lejemordere
President Rodrigo Chaves Robles (C) of Costa Rica speaks to the media outside the West Wing after meeting with US President Joe Biden at the White House in Washington, DC, August 29, 2023. (Photo by SAUL LOEB / AFP)
Præsidenten i Costa Rica, Rodrigo Chaves Robles, taler til pressen efter et møde med den amerikanske præsident Joe Biden i august.
 Foto: Ritzau Scanpix, SAUL LOEB / AFP

Mere end 656 personer er indtil videre i år blevet dræbt i Costa Rica. Dermed er 2023 et kedeligt rekordår for landet, da det er den højeste drabsrate hidtil.

Det viser officielle drabstal.

Landets regering forventer, at tallet passerer 900 inden årets udgang.

- Antallet fortsætter med at vokse, og det placerer os ved et vendepunkt.

Det siger Randall Zuniga, der leder landets styrelse for retsundersøgelse (OIJ), til en lokal radiostation og opfordrer til at investere mere i offentlig sikkerhed.

Costa Rica har i årtier været kendt for at være det sikreste land i Mellemamerika. Men i indeværende år har landet oplevet flere drab i seks ud af sine syv provinser.

I hovedstaden San Jose er antallet fordoblet sammenlignet med samme periode sidste år.

Myndighederne har rapporteret om forbrydelser som tortur, bandemord og attentater udført af højtuddannede lejemordere - sammenligneligt med forbrydelser begået af mexicanske karteller.

Stigende kriminalitet

To tredjedele af ovenstående drab tilskriver landet som værende banderelateret i forbindelse med at kontrollere narkotikahandel i landet - et strategisk sted mellem producenter i Columbia og forbrugere i USA og Europa.

Costa Ricas sikkerhedsminister, Mario Zamora, siger i en erklæring til nyhedsbureauet Reuters, at der ikke er nogen "magiske" og kortsigtede handlinger, der kan tackle kriminaliteten i landet.

Der er brug for en række sikkerheds- og forebyggelsesinitiativer, siger ministeren.

Præsident Rodrigo Chaves annoncerede i april en række sikkerhedsforanstaltninger til at tackle stigende kriminalitet, efter at det mellemamerikanske land advarede om en national nødsituation, der truer udenlandske investeringer og turisme.

- Der er en konstant kamp om magt og ressourcer, lød det fra præsidenten tidligere på måneden, hvor han advarede om, at kampen mod kriminalitet vil tage tid.

Sponsoreret indhold