Nyheder7. marts 2024

Copenhagen Pride undskylder dårlig kommunikation om Israel-krav

Torsdag siger forperson for Copenhagen Pride, at udtalelse om Israel-Hamas-krig kunne opfattes forkert
Copenhagen Pride er en LGBT- og menneskerettighedsfestival, der afholdes hvert år i august i København. Men organisationen bag har været i modvind de seneste uger, og torsdag undskylder Pride så kommunikationen om krav, de har stillet til samarbejdspa
Copenhagen Pride er en LGBT- og menneskerettighedsfestival, der afholdes hvert år i august i København. Men organisationen bag har været i modvind de seneste uger, og torsdag undskylder Pride så kommunikationen om krav, de har stillet til samarbejdspartnere. (Arkivfoto). -
 Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix

Copenhagen Pride undskylder dårlig kommunikation om en udmelding til samarbejdspartnere om Israel-Hamas-krigen.

Det siger Lars Henriksen, der er forperson for Copenhagen Pride, til Ritzau.

Tidligere torsdag har organisationen sendt en intern mail til sine samarbejdspartnere samt en pressemeddelelse, hvori de undskylder.

- Vi har kommunikeret vores partnerskabsproces dårligt, så den er kommet til at fremstå, som om vi stiller krav til partnere om at have bestemte holdninger eller tage stilling til den igangværende Israel-Palæstina-konflikt.

- Det ville være absurd, for vi har heller ikke selv valgt side i konflikten, men det er kommet til at se sådan ud, siger Lars Henriksen.

I Copenhagen Prides oprindelige udmelding fra 14. februar stod der, at organisationen "står solidarisk med det palæstinensiske folk".

Derfor ville eventuelle samarbejdspartneres "engagement, investeringer og tilstedeværelse i Gaza" danne grundlag for, om der skal indgås et partnerskab.

- Enhver partner, der ikke kan give os et tilfredsstillende svar på de spørgsmål og bekymringer, vi rejser, vil ikke være vores partner i 2024. Vi kan ikke sige det mere enkelt end det, lød det i et Facebook-opslag fra organisationen 21. februar.

Organisationen har så de seneste måneder fået en del henvendelser om, hvorvidt de spørger til situationen i Gaza.

- Da vi gerne vil fremstå som en transparent organisation, som ikke bare giver floromvundne svar om, at vi stiller alle relevante spørgsmål, svarede vi direkte og sagde: "Ja, det gør vi ud fra en præmis, der hedder, at det er omfattet af den praksis, vi allerede har".

- Det svar, vi kom med, kan så misforstås. Det kan vi godt se, og det er dårligt formuleret.

Lars Henriksen forklarer, at der er en etikpolitik, som samarbejdspartnere skal forholde sig til.

Den er der ingen af de nuværende partnere, der ikke har erklæret sig enig i.

- Så var de ikke vores partnere. Så vi opfattede ikke vores svar som et angreb eller et spørgsmål om vores eksisterende partnerskaber, men blot en beskrivelse af vores proces.

Men organisationen har ikke været gode nok til at informere, siger Henriksen.

- Hvis vi skulle skrive det i dag - og nu opfinder jeg jo lidt noget hurtigt - skulle vi have skrevet noget i retning af, at vi har en praksis, som er gennemprøvet, som vi er glade for, og som beror på tillid, åbenhed og vores etikpolitik, og hvor alle relevante spørgsmål bliver behandlet. Noget i den stil.

Samarbejdspartnerne skulle hellere have været inviteret til et møde, hvor de kunne give deres input, lyder det.

Blandt de mange kritikere har været ligestillingsminister Marie Bjerre (V).

I begyndelsen af marts sagde hun til Ritzau, at "jeg kommer ikke til at være med (i Copenhagen Prides arrangementer, red.), hvis de kræver, at samarbejdspartnere har bestemte holdninger til konflikten i Gaza".

Ministerens udmelding har dog ikke haft betydning for Prides beslutninger eller udtalelser, slår Lars Henriksen fast.

Copenhagen Pride har torsdag holdt møde med deres samarbejdspartnere.

Fra erhvervsorganisationen Dansk Industri deltog rådgivningsdirektør Kinga Szabo Christensen. Hun fik en undskyldning og en forklaring, og det har skabt klarhed, lyder det i en skriftlig kommentar.

Sponsoreret indhold