Nyheder23. marts 2022

Carsten Bjørnlund deltager i Greenpeace-aktion: Maler på olietanker og laver svømmeblokade

”Hvide Sande”-stjernen ønsker at sætte fokus på krigen i Ukraine og de mange penge olieproduktionen giver i den russiske statskasse
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/gp1sx769_low_res_with_credit_line.jpg
 Foto: Axel Heimken/Greenpeace

Der er onsdag morgen blevet malet på et tankskib i Østersøen syd for Lolland.

Her var miljøorganisationen Greenpeace til stede, og et af ansigterne i aktivistgruppen var et kendt et af slagsen.

Det var nemlig ingen ringere end den danske skuespiller Carsten Bjørnlund, der er kendt fra blandt andet ”Arvingerne” og ”Hvide Sande”.

Han og fire andre personer svømmede ud foran tankskibet for at lave en såkaldt svømmeblokade og stoppe skibet.

Før blokaden havde to andre aktivistgrupper sejlet op på hver sin side af tankeren og med gul maling skrevet ”Oil fuels war” og ”Oil is war” – på dansk ”Olie er drivkraft i krig” og Olie er krig”.

https://imgix.seoghoer.dk/bjoernlund.jpg

Skuespiller Carsten Bjørnlund i en af greenpeace-bådene (Foto: Greenpeace)

Vil stoppe krigen

Ifølge skuespilleren selv er aktionen en måde at råbe politikere i Europa op på. De kan nemlig hjælpe med at stoppe krigen i Ukraine, mener han.

- Jeg protesterer i dag, fordi den her krig skal stoppes. Og hvis det overhovedet er muligt, skal den stoppes, uden at Europa trækker våben.

- I stedet skal EU sætte en effektiv prop i en stor del af den russiske økonomi ved at forbyde import af russisk olie, siger Carsten Bjørnlund.

Det 240 meter lange tankskib indeholder ifølge Greenpeace netop russisk olie til en markedsværdi på omkring en halv milliard kroner. Skibet er ifølge miljøorganisationen på vej til Rotterdam i Holland.

https://imgix.seoghoer.dk/img_8469_0.jpg

Et styks svømmeblokade. For at tankskibet ikke skulle sejle udenom aktivisterne, sejlede et greenpeace-sejlskib op på siden af tankeren, så den ikke kunne dreje og undvige svømmerne. I alt gjorde de tre forsøg på at stoppe skibet, der dog alligevel undveg blokaden. (Foto: Greenpeace)

Registreret som hærværk

Carsten Bjørnlund håber med aktionen også på, at han med sin tilstedeværelse kan råbe den almindelige dansker op.

- Jeg håber, at de her aktioner, og det, at jeg er med i dag, vil gøre folk opmærksomme på, at de kan hjælpe ukrainerne ved at stille krav til regeringen om at stoppe importen af russisk olie, siger han.

Ifølge Ritzau er aktionen registreret som hærværk.

Nyhedsbureauet har været i kontakt med vagtchefen ved Sydsjællands og Lolland-Falsters politi, der oplyser, at tankskibet har kontaktet til politiet om hændelsen.

Ifølge Greenpeace selv var også tysk politi i luften med en helikopter. Derudover var kystvagten til stede og bad om, at aktionen blev stoppet.

Sponsoreret indhold