Nyheder19. juli 2023

Carlsberg har mistet al kontrol i Rusland: Midlertidig ledelse indsat

Carlsberg har ikke længere kontrol over deres russiske forretninger, fortæller de i en selskabsmeddelelse
FILE PHOTO: A Carlsberg beer sits on a table in a restaurant in Copenhagen, Denmark, July 30, 2022. REUTERS/Andrew Kelly/File Photo
Carlsberg har mistet al kontrol over deres russiske forretninger.
 Foto: Andrew Kelly/Reuters/Ritzau Scanpix

Bryggeriet Carlsberg har mistet al kontrol med sin russiske forretning, hvor der nu er blevet indsat en midlertidig ledelse.

Det bekræfter Carlsberg i en selskabsmeddelelse onsdag.

- Ændringen i ledelsen er foretaget uden Carlsberg Groups viden eller godkendelse, lyder det i meddelelsen.

Meldingen kommer, efter at den russiske præsident, Vladimir Putin, søndag underskrev et dekret.

Dekretet betyder, at russiske myndigheder har taget kontrol over Carlsbergs russiske forretningsben, Baltika Breweries.

Søndag meddelte Carlsberg, at bryggeriet var opmærksom på dekretet, men at det endnu ikke havde fået nogen officiel bekræftelse fra de russiske myndigheder.

- Udmeldingen fra de russiske myndigheder i søndags er uventet. Vi er i gang med at undersøge vores muligheder og følger selvfølgelig udviklingen tæt, siger Tanja Frederiksen, kommunikationsdirektør i Carlsberg.

Tirsdag blev en gammel Carlsberg-kending, Taimuraz Bolloev, indsat som direktør i Baltika Breweries. Det skriver Financial Times, og Carlsberg har bekræftet det.

70-årige Bolloev var i 1990'erne direktør for samme forretningsben, inden han forlod stillingen i starten af 2000'erne.

Financial Times skriver videre, at Bolloev har en tæt relation til milliardærerne Jurij og Mikhail Kovaltjuk, der ifølge mediet er nogle af Putins nærmeste.

Brødrene er i øjeblikket underlagt vestlige sanktioner, skriver mediet videre.

Det er uvist, hvad indsættelsen af den nye ledelse kommer til at betyde for den igangværende drift af Baltika Breweries i Rusland, skriver Carlsberg onsdag.

Carlsberg er heller ikke sikker på, om det kommer til at få betydning for den salgsproces, der er i gang i øjeblikket, lyder det videre.

Siden Ruslands invasion af Ukraine har Carlsberg forsøgt at finde en ny ejer af bryggeriet.

Efter 15 måneders søgen meddelte selskabet i juni, at en aftale var underskrevet.

I den forbindelse ønskede Carlsberg ikke at oplyse, hvem køberen var, fordi selskabet ville sikre, at "godkendelsesprocesserne forløb så smidigt som muligt".

I løbet af hele 2022 havde Carlsberg et overskud på driften i Rusland på 1,9 milliarder kroner. Året før tabte selskabet 300 millioner kroner på det russiske marked.

Carlsberg har dog tidligere oplyst til Ritzau, at overskuddet ikke kan tages ud af den russiske forretning, som situationen er i øjeblikket.

Sponsoreret indhold