Nyheder30. januar 2024 (opd. 30. januar 2024)

Canada udskyder beslutning: Psykisk syge kan ikke få aktiv dødshjælp

I 2016 indførte Canada ret til aktiv dødshjælp, men udskyder nu beslutning om også at inddrage psykisk syge
Empty modern hospital bed in a sunny room with a clean blue floor
I 2016 indførte Canada ret til aktiv dødshjælp, men udskyder nu beslutning om også at inddrage psykisk syge.
 Foto: Colourbox

Den canadiske regering har mandag besluttet, at landets lovgivning for aktiv dødshjælp foreløbig ikke skal udvides og dermed heller ikke kommer til at gælde personer, der lider af psykisk sygdom.

Det står klart, efter at en komité i parlamentet har oplyst, at landets sundhedssystem "endnu ikke er klar", skriver nyhedsbureauet Reuters.

- Vi er enige med den samlede komités konklusion, at mere tid er nødvendig. I løbet af de kommende dage, vil vi være i en position, hvor vi kan tale om, hvor meget tid, vi tror, der er brug for, siger sundhedsminister Mark Holland.

Landet indførte i 2016 aktiv dødshjælp for terminalt syge voksne. Lovgivningen blev i 2021 udvidet til også at gælde for personer med alvorlige kroniske fysiske sygdomme. Også selv om tilstanden ikke var livstruende.

Det var forventet, at lovgivningen i år også skulle udvides til at gælde nogle canadiere med psykisk sygdom.

Planen antændte dog kontroverser. Bekymringen er især gået på, at det dermed ville blive for nemt for sårbare borgere at vælge at dø. En del af debatten er gået på, hvorvidt personer ender med at ønske at dø på grund af et ødelagt socialt sikkerhedsnet i landet, skriver mediet BBC.

- Hvis døden bliver for let at vælge, er det især de dårligt stilede, som det kommer til ulempe, har Madeline Li, der er psykiater på Torontos Princess Margaret Hospital, tidligere udtalt til BBC.

Hun mener ikke, at døden skal være en løsning på samfundets fejl.

Herhjemme er aktiv dødshjælp ikke lovligt. På Folkemødet i 2023 åbnede statsminister Mette Frederiksen (S) for en diskussion om emnet.

Regeringen satte i oktober sidste år navne på medlemmerne af et nyt udvalg, der skal "understøtte og nuancere" regeringens beslutningsgrundlag for en ny model for en mere værdig død. Det nye udvalg skal aflevere deres beretning i andet halvår af 2024.

Etisk Råd i Danmark har anbefalet et nej til aktiv dødshjælp i Danmark.

Aktiv dødshjælp straffes i Danmark med bøde eller fængsel op til tre år. Er der tale om et såkaldt medlidenhedsdrab, kan straffen blive nedsat.

I eksempelvis Holland er aktiv dødshjælp lovligt for personer med psykisk sygdom.

Sponsoreret indhold