Nyheder25. april 2024 (opd. 25. april 2024)

Bredt flertal enige: Øger støtten til Ukraine med 4,4 milliarder kroner

Det oplyser Forsvarsministeriet. De 4,4 milliarder kroner er i 2024.
Et bredt flertal er blevet enige om at øge den militære støtte til Ukraine med yderligere 4,4 milliarder kroner i år.
Et bredt flertal er blevet enige om at øge den militære støtte til Ukraine med yderligere 4,4 milliarder kroner i år.
 Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Et bredt politisk flertal har aftalt at øge den militære støtte til Ukraine med yderligere 4,4 milliarder kroner i 2024.

Det oplyser Forsvarsministeriet i en pressemeddelelse torsdag.

Med de 4,4 ekstra milliarder kroner er der afsat i alt 64,8 milliarder kroner fra 2023-2028 i Ukrainefonden.

Regeringen har indgået aftalen med SF, Danmarksdemokraterne, Liberal Alliance, De Konservative, De Radikale og Dansk Folkeparti.

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) siger i pressemeddelelsen, at Danmark fra start har været et af de mest aktive lande, når det gælder donationer.

- Det skal vi fortsætte med at være og derfor glæder jeg mig over, at et bredt flertal af Folketingets partier bakker op om, at vi tilfører Ukrainefonden yderligere 4,4 milliarder kroner til militær støtte i 2024, siger han og kalder det "helt afgørende", at støtten til ukrainerne vises i den alvorlige situation, landet er i lige nu.

Pengene kommer uden modgående finansiering og dermed med en saldolempelse. Det vil sige, at pengene vil blive en del af det samlede nationale underskud.

Desuden har partierne aftalt, at der kan "forfølges muligheder for direkte indkøb hos ukrainsk forsvarsindustri med de nødvendige kontrolmekanismer".

Forsvarsministeriet uddyber ikke i nærmere detaljer om dette.

Danmark har forpligtet sig på de næste ti år at støtte Ukraine militært og økonomisk. I februar blev der landet en aftale om et såkaldt sikkerhedstilsagn.

Danmark har via Ukrainefonden doneret blandt andet artilleri, våben, droner og andet til Ukraine, efter at Rusland invaderede landet i 2022.

Også F-16-fly er på vej. Håbet hos regeringen er, at de kan leveres til Ukraine til sommer.

Ukraine presses på slagmarken af Rusland. Men landet har fået et gevaldigt rygstød i kampen med en stor hjælpepakke fra USA, der for nylig er blevet stemt igennem.

Den er på 426 milliarder danske kroner.

Sponsoreret indhold