Nyheder13. februar 2023

Borgmestre afviser alt: Har aldrig hørt om krænkelser

Tidligere og nuværende borgmester i Norddjurs Kommune afviser at have kendt til krænkelser i kommunen. Fagforeningen HK forholder sig dog anderledes
Historierne om den hårde ledelsesstil har ikke fundet vej til borgmesterkontoret, viser en aktindsigt.
Historierne om den hårde ledelsesstil har ikke fundet vej til borgmesterkontoret, viser en aktindsigt.
 Foto: Ritzau Scanpix

Kommunaldirektør Christian Bertelsen har angiveligt stået i spidsen for et til tider brutalt arbejdsmiljø i sit sekretariat i Norddjurs Kommune.

Offentlige skældud, rullen med øjnene og bagtalelser har været en del af hverdagen i hans afdeling igennem flere år ifølge flere medarbejdere.

Det viser en aktindsigt i en tilsynsrapport fra Arbejdstilsynet, som NorddjursLIV og TV2 Østjylland har modtaget.

Men historierne om den hårde ledelsesstil har ikke fundet vej til borgmesterkontoret. Det svarer både den nuværende og den tidligere borgmester.

- Der forelå ikke nogen arbejdstilsynssag på min vagt, siger Jan Petersen (S), der var borgmester fra 2010 til udgangen af 2021.

Problemerne med Christian Bertelsens ledelsesstil har angiveligt stået på i flere år. Jan Petersen siger, at han aldrig har fået nogen henvendelser om krænkelser begået af kommunaldirektøren.

- Sådan nogle sager er afhængig af, at de medarbejdere, der føler sig påvirket, henvender sig, siger han til TV2 Østjylland.

Det samme siger den nuværende borgmester, Kasper Bjerregaard (V).

- Det er nye oplysninger for mig, at der er nogen, der har følt sig krænket (...) Jeg har ikke selv oplevet nogen, som har fået skæld ud offentligt, siger borgmesteren.

Spørgsmål: Så hvis vi søger aktindsigt i henvendelser til dig angående Christian Bertelsens ledelsesstil, dukker der ikke noget op?

- Nej!

Spørgsmål: Hvad med rygter og snak på gangene? Er det aldrig kommet dig for øre?

- Det ønsker jeg ikke at kommentere på. Jeg forholder mig til det, der ligger på bordet. Det centrale er, at vi får ro på organisationen, siger han.

En del af årsagen til, at historierne fra sekretariatet ikke er nået frem til borgmestrene, kan være, at medarbejderne ikke har turde fortælle om det.

I Arbejdstilsynets rapport fra deres tilsyn den 5. december kan man læse, at medarbejderne ikke har fortalt om krænkelserne i den seneste arbejdspladsvurdering, APV.

'Ansatte oplyser, at de ikke tidligere har turdet sige, at de oplever krænkende handlinger, og at det derfor ikke fremgår af tidligere APV'er,' skriver tilsynet i sin rapport.

I HK Østjylland har de til gengæld hørt om det problematiske arbejdsmiljø igennem en længere periode. Det fortæller Hans-Henrik Hansen, formand i HK Østjylland.

De har fået meldinger om urimelige krav til medarbejdere. Der skulle angiveligt være en forventning om, at medarbejderne var til rådighed døgnet rundt, hvis deres leder havde brug for dem.

Ifølge Hans-Henrik Hansen har medarbejdere forladt sekretariatet uden at have et nyt job på hånden. Det er ifølge formanden usædvanligt på det niveau.

Christian Bertelsen ønsker ikke at stille op til interview, oplyser Norddjurs Kommune.

Sponsoreret indhold