Nyheder8. februar 2024

Børnefamilies husdrøm brast: Stod pludselig i en meter vand

På fire måneder er familiens hus blevet ramt af oversvømmelse to gange
Familiens hus har nu været ramt af oversvømmelser to gange på fire måneder. 
Familiens hus har nu været ramt af oversvømmelser to gange på fire måneder.
 Foto: TV 2 Østjylland

- Vandet var herop til.

Angelika Jankowiak placerer sin hånd i hoftehøjde op ad væggen i familiens ødelagte hjem for at vise, hvor højt vandet stod.

- Og min datter er så høj her, fortsætter hun, og flytter nu hånden ti centimeter ned.

Datteren på tre år og sønnen på fem var i børnehave, da hun kom hjem til et oversvømmet hus tilbage i oktober. Men med den høje vandstand og små børn i hjemmet, voksede bekymringerne sig hurtigt store.

- Hvis det var sket om natten, ved jeg ikke, hvad vi skulle have gjort, siger Angelika Jankowiak.

Familiens hus i Låsby stod nogle steder i op til en meter vand. Det kom som et chok, da Angelika Jankowiak og hendes mand netop havde forsikret sig om, at det ikke kunne ske, inden de købte huset.

- Vi fik at vide, at det var meget usandsynligt, at det ville blive oversvømmet. At der var nærmest nul procent chance, fortæller hun.

Familien Jankowiaks hus blev i efteråret vurderet ubeboeligt på grund af vandskader, og de blev derfor genhuset i nærområdet. Og selvom genhusning på grund af skybrud er forholdsvis sjældent, så er de langt fra de eneste.

Forsikringsselskabet Tryg oplyser til TV2 Østjylland, at de sidste år genhusede knap 120 familier i landet på grund af vandskader fra skybrud.

- Vi skal tilbage til 2017 for at finde et lignende niveau af genhusning som følge af skybrud og nedbør, lyder det fra pressechefen hos Tryg Forsikring, Susanne Lindhage.

Og familien Jankowiak er da heller ikke de eneste i Låsby, som er genhuset. Flere af deres naboer blev nemlig også ramt af oversvømmelser i en sådan grad, at de måttet flytte til andre boliger, indtil deres hjem var beboelige igen. Men i forrige uge skete det så igen, netop som håndværkerne skulle i gang med renoveringen.

- Der har været mange vejrhændelser i 2023. Ikke mindst sommeren tegnede sig for usædvanligt mange skybrud. Faktisk modtog vi meldinger om skybrudsskader hos vores danske kunder nærmest hver eneste weekend gennem hele sommeren. Det er meget bemærkelsesværdigt, fortæller Susanne Lindhage.

Angelika Jankowiak låser døren op og træder indenfor i familiens midlertidige hjem. Hun slår en stige ned fra loftet og kravler op. Oppe på loftet står der flyttekasser, der gemmer på de ejendele, som kunne reddes efter oversvømmelserne.

- Vi har ikke pakket vores papkasser ud, fordi vi ikke ved, om vi skal flytte igen om to eller tre måneder, fortæller hun.

Familien er glade for at være i tryggere rammer, selvom de ved, at det er på lånt tid. Deres eget hus er ikke længere forsikret mod oversvømmelser, og det bekymrer familien.

- Hvis vi kun var min mand og jeg, var det okay at flytte tilbage. Men vi har to børn. Og vi er bange for børnenes skyld. Vi vil ikke igennem det samme igen, lyder det fra Angelika Jankowiak.

På trods af alle usikkerhederne, forsøger de at holde modet oppe.

- Min mand siger, at vi skal se positivt på tingene, og jeg kigger på ham, for når jeg tænker på det selv, så føler jeg bare stor frustration, siger Angelika Jankowiak

Ifølge Midtjyllands Avis har Skanderborg Kommune fundet årsagen til oversvømmelserne i området og arbejder nu på at finde den rigtige løsning.

Sponsoreret indhold