Nyheder24. december 2023

Børn bekymrer sig om fulde forældre juleaften

Forældres alkohol og spiseforstyrrelser fylder særligt juleaftensdag hos Børnetelefonen, der har døgnåbent

Juleaften forbindes ofte med et overdådigt middagsbord med flæskesteg, and, sovs, kartofler og hvad hjertet ellers begærer af julemad.

Men for flere børn bekymrer de våde varer på bordet også. For 10. år i træk har Børnetelefonen åbent 24. december og søndag eftermiddag har flere opkald centreret sig om alkohol.

Det siger direktør fra Børns Vilkår Rasmus Kjeldahl.

- Der er en del børn, der er bekymret for, at deres forældre drikker for meget. De er måske allerede berusede, og børnene frygter for aftenens videre forløb, siger han.

Børnetelefonen oplever særligt i julen, at det er de familierelaterede ting, der fylder. Også børn, hvor forældrene er skilt, kan have behov for at ringe ind.

- Så er de sammen med den ene forælder, og den anden sidder alene. Der er de også bekymret for, at der måske er en forælder, der kan drikke for meget, hvis den sidder alene, siger Rasmus Kjeldahl.

Sidste år var der 72 samtaler på Børnetelefonen juleaften, hvilket tæller fra klokken 7 om morgenen den 24. december og 24 timer frem. Rasmus Kjeldahl kan endnu ikke sige, hvordan det bliver i år.

Men noget tyder på, at der formentlig er mange børn og unge, der har brug for at få lettet hjertet over telefonen.

- Trenden har de senere år været, at der bliver mere og mere travlt juleaften, siger han og gætter på, at der nok er flere, der vil ringe ind i år end sidste.

Derfor er han også meget taknemmelig for de mange frivillige, der vælger at tilbringe deres juleaften på Børnetelefonen.

De frivillige på telefonen hører ikke kun om forældres alkoholforbrug over julen også spiseforstyrrelser fylder meget i juledagene, fortæller Rasmus Kjeldahl.

- Spiseforstyrrelser fylder ret meget i år. Hvis man for eksempel har anoreksi, så er julen en rigtig svær tid for familien. Det bliver sat særligt i relief, når familien sidder og spiser bjerge af mad, siger han.

Sponsoreret indhold