Nyheder24. marts 2013

Birthe Neumann: Åben om sin depression

Den dejlige skuespiller har aldrig lagt skjul på nedturen
Ugebladet SØNDAG bringer et stort interview med den i dag 65-årige Birthe Neumann.
Ugebladet SØNDAG bringer et stort interview med den i dag 65-årige Birthe Neumann.
 Foto: All OverVi kender hende fra TV-serien "Lykkevej", fra DRs julekalender "Julestjerner" og et hav af andre store TV-, film- og teaterproduktioner.

Men selv om hun har haft masser af succes, har tilværelsen ikke altid været lige nem for skønne Birthe Neumann.

For efterhånden 20 år siden blev Birthe Neumann ramt af en depression, der i nogle år formørkede hendes liv. Men de mørke år har hjulpet hende med at sætte pris på det, hun har i dag.

Henriette Zobel: Taler ud om sin nedtur

- Det var et vendepunkt i mit liv de år, hvor jeg var nede og rode i en dyb depression. Lige siden har jeg vidst, at livet er for kort til, at jeg kan bruge tid på noget, som ikke gør mig glad. Det betyder så, at det, jeg laver, går jeg virkelig også ind for, siger Birthe Neumann til SØNDAG.

Da den i dag 65-årige skuespiller var kommet oven på igen, valgte hun ret hurtigt efter at være åben omkring sygdommen. Og den åbenhed var ikke svær at beslutte sig for.

- Når man har befundet sig i et helvede af mørke og er kommet ud på den anden side, hvor der er lys og solskin, er det nærmest svært ikke at fortælle alle andre: Hallo, hør her, jeg har virkelig haft det forfærdeligt, men på trods af det er jeg i live, og jeg var også i live midt i alt det sorte, fortæller hun.

Ulrik Wilbek: Ramt af depression

I dag bruger Birthe Neumann stadig sine erfaringer fra dengang til at give videre til andre. Men som hun også siger:

- Jeg kan ikke stå frem som ekspert i depressioner, for det er jeg ikke. Jeg vil heller ikke være det. Og jeg kan ikke være det, siger hun og fortsætter:

- Jeg har i tidens løb fået mange henvendelser fra folk, der spørger om alt muligt. Men jeg kan ikke hjælpe folk på den måde. Ligesom jeg fandt min vej, er de nødt til at finde deres. Min historie kan være en inspiration, men den er ikke løsningen, siger Birthe Neumann.

Dar Salim: Tæt på depressionSponsoreret indhold