Nyheder7. juli 2023

Biolog slår fast: Man skal ikke frygte hvidhajer i danske vande

Hajekspert Rune Kristiansen fortæller, at danskerne bestemt ikke behøver at bekymre sig over, at hvidhajen kommer til landet. Bliver det tilfældet, behøver man heller ikke frygte at ende som hajføde
Den store hvidhaj er berømt og berygtet. Men hvor bange skal danskerne egentlig være for det store havdyr?
Den store hvidhaj er berømt og berygtet. Men hvor bange skal danskerne egentlig være for det store havdyr?
 Foto: Colourbox

Temperaturerne stiger, polerne smelter, og kloden bliver varmere. Og lige så sikkert som ”amen” i kirken, ved man, der bliver snakket om, hvorvidt vi som dansker skal frygte at den store, farlige hvidhaj kommer til Danmark.

Spørger man en af landets førende hajeksperter, Rune Kristiansen, der er havekspert og biolog på Kattegatcenteret, er svaret meget klart og tydeligt.

– Det korte svar er nej. Man skal bestemt ikke frygte hvidhajer i Danmark.

Rune Kristiansen forklarer dog, at det ikke er fuldstændig umuligt at kunne se en hvidhaj i Danmark, da det ikke er en tropisk haj, og derfor kan trives i vand, der er helt ned til 14 grader.

Rune Kristiansen er en af Danmarks førende hajeksperter. 
Rune Kristiansen er en af Danmarks førende hajeksperter.
 Foto: Kattegatcenteret

– Man kan sammenligne det lidt med en papegøje fra Sydamerika. Hvis den har lyst, kan den flyve til Danmark, men det gør den ikke.

Ifølge Rune Kristiansen er der evolutionært nogle ruter, som hvidhajen følger, og det ændrer sig kun, hvis byttedyrene flytter sig. Og sådan er det ikke endnu. Derfor er der ingen grund til bekymring, da hvidhajer aldrig før er blevet registreret i danske farvande eller andre omkringliggende have.

Din hund er farligere

Biologen slår også et slag for, at man ikke skal piske en stemning op omkring den store hvidhaj, selv om den ofte bliver portrætteret som meget farlig. Statistikken viser nemlig det modsatte. På verdensplan er der registreret omkring fem ulykker med hvidhajer om året.

– Det er irrationelt for os at danne en frygt for dem. Der er flere folk, der dør af at få kokosnødder i hovedet på årsbasis, end folk der dør af hajangreb.

I sit job på Kattegatcenteret træner Rune blandt andet hajer. 
I sit job på Kattegatcenteret træner Rune blandt andet hajer.
 Foto: Kattegatcenteret

Rune Kristiansen gør også opmærksom på, at der er mange flere dyr, der er langt farligere end hvidhajen. Det gælder både flodheste, krokodiller, slanger og sågar hunde og myg er mere dødelige end hvidhajen.

Der findes allerede hajer i de danske farvande, men de er også et tydeligt bevis på, at glade badegæster intet har at frygte.

– De hajer, der er i danske farvande, ser ikke mennesker som mad. Vi er alt for store. De spiser fisk som sild og makreller.

Derved konkluderer han, at frygten for at en hvidhaj dukker op i Danmark er ubegrundet, som det ser ud lige nu, og man kan som dansker stadig roligt dyppe sine tæer i Vesterhavet uden at frygte, man bliver statist i virkelighedens ”Jaws”-film.

Sponsoreret indhold