Nyheder11. februar 2015

Barbara Moleko til undsætning: Hjælper afrikanske kvinder

Den dansk-afrikanske sangerinde er med i nyt nødhjælpsprogram for kvinder i Uganda
Barbara Moleko har selv afrikanske rødder. Her til premiere på filmen om den sydafrikanske frihedskæmper Nelson Mandela
Barbara Moleko har selv afrikanske rødder. Her til premiere på filmen om den sydafrikanske frihedskæmper Nelson Mandela
 Foto: Claus Poulsen



Hun er født i Danmark, men opvokset i både Sydafrika og Mozambique, før hun som 12-årig vendte tilbage til sit danske hjemland.

Sangerinden Barbara Moleko, der har toppet hitlisterne med numre som "Dum for dig" og "Helt min egen", og som i efteråret tog danskerne med storm i Toppen af Poppen, har dog langt fra glemt sine afrikanske rødder.

Og når hun i næste uge rejser til Uganda for at mødes med en række kvinder i det fattige land, er det hendes første opgave i rollen som ambassadør for Folkekirkens Nødhjælp. En rolle, der betyder meget for hende.

LÆS OGSÅ: Remee: - Afrika ændrede mit liv

- Jeg håber, at jeg kan formidle noget videre til danskerne, så man frem for at give penge, fordi man har dårlig samvittighed, i stedet giver penge, fordi man kan se, at der er et behov for en udvikling, og at den udvikling kommer til at gavne os alle sammen, siger Barbara Moleko.

At være i en position, hvor hun kan være med til at sætte fokus på tredjeverdenslandene betyder meget for hende.

LÆS OGSÅ: Barbara Moleko fanget af femarmet dragqueen

- Jeg tror, jeg kan være en god portal til min fanbase og de mennesker, jeg kan nå gennem min musik. Og dem vil jeg gerne fortælle, hvad jeg tænker og føler om de her ting. Jeg håber, jeg kan formidle nogle følelser videre, siger sangerinden, der med egne ord har fået nødhjælpsarbejde ind med modermælken.

- Mine forældre mødte hinanden gennem hjælpearbejde og har arbejdet for menneskerettigheder og ligestilling både for race og køn. Jeg lærte tidligt, at man skal gøre det, man kan: At man skal yde efter evne, fortæller Barbara Moleko, der stadig har billeder af den voldsomme fattigdom, hun så i Sydafrika og Mozambique printet ind på nethinden.

LÆS OGSÅ: Barbara Moleko klipper alt håret af

- Jeg har set mennesker, der har haft brug for hjælp, men som jeg ikke kunne hjælpe. Og det gør indtryk. Jeg har virkelig svært ved at forstå uretfærdighed. Jeg har en stor retfærdighedsfølelse og et behov for at gøre noget for dem, der ikke selv kan, siger hun og uddyber:

- Jeg ved ikke, om det har noget at gøre med mine afrikanske aner, eller om det bare har noget at gøre med, at jeg er vokset op i Danmark, hvor man er så privilegeret. Man lærer virkelig at værdsætte det, når man hjælper nogen, der ikke er så privilegerede. Jeg tror, jeg er mere bevidst om den ulighed, der findes i verden, fordi jeg har set den, siger hun.

Sponsoreret indhold