Nyheder1. januar 2018

Syv år siden: Bamse var i radioen, da han døde

Nytårsnat 2011 døde den folkekære musiker Flemming Bamse Jørgensen af et hjertestop, blot 63 år gammel. Ved et sælsomt skæbnetræf blev radioprogrammet ”Hele Danmarks Bamse” sendt på P1 nytårsnat i det øjeblik, hvor Bamse trak vejret for sidste gang
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/flemming.jpg
 (Foto: All Over)

For præcis syv år siden vågnede Danmark op til en trist besked på årets allerførste dag: Hele Danmarks Bamse var død.

Den populære og folkekære musiker blev ramt af et hjertestop blot få timer inde i det nye år, og selv om hans elskede kone forsøgte at genoplive ham i hjemmet i Aarhus, var alt håb ude. Hans liv stod ikke til at redde.

Bamse blev blot 63 år, men til trods for sin alt for tidlige død nåede han at sætte et solidt aftryk i den danske folkesjæl.

Selv i sine sidste timer fik danskerne lov til at lytte til børnehjemsbarnet, der blev allemandseje.

Ved et sælsomt skæbnetræf blev radioprogrammet ”Hele Danmarks Bamse” sendt på P1 nytårsnat 2011 mellem klokken 01.03 og 02.00 – præcis i de timer, hvor Flemming Bamse Jørgensen trak vejret for allersidste gang.

https://imgix.seoghoer.dk/storage_1/media/3.00535278.jpg
 (Foto: All Over)

Bamse vandt i 1980 Melodi Grand Prix med "Tænker altid på dig". ”Det er i dag, jeg skal af sted, min ven. Jeg glæder mig til vi skal ses igen”, stod der blandt andet i den rørende tekst. Foto: All Over

Flemming Bamse Jørgensen sang gerne muntert og om dét, der gav smil på læben. Tænk blot på hans vel nok største hit ”I en lille båd der gynger” fra 1978.

”I en lille båd der gynger, sidder jeg og synger, synger om de ting der gi'r livet værdi. Jeg ka' ikke gå på vandet, men jeg ka' så meget andet”, sang Bamse, og danskerne sang med.

Men i de senere år løftede Bamse også sløret for en barndom, hvor ikke alt var muntert.

Efterladt på børnehjem

Blot fire dage gammel blev han i 1947 afleveret på et børnehjem i Hadsten. Hans mor var prostitueret, og faderen var doven, og de kunne ikke tage sig af deres søn.

Derfor blev Bamse afleveret på børnehjemmet, og otte uger senere blev han adopteret af et velhavende grossererægtepar fra Viby.

Parret flyttede ham fra skole til skole og forstod tydeligvis ikke, at dét med skole og bøger ikke var hans styrke. Flemming Bamse Jørgensen har sidenhen fortalt om barndommen og forholdet til sine plejeforældre:

- Jeg var enebarn. Og jeg var forholdsvis alene som barn… Jeg har hele tiden fornemmet, at den måde, mine forældre levede deres liv på, var overfladisk. Man kom ikke sådan 100 pct. ind. Jeg gik f.eks. rundt og fandt kvinder med rødt hår og tænkte, at det kunne være, det var hende, der var min mor, fortalte Flemming Bamse Jørgensen blandt andet.

https://imgix.seoghoer.dk/storage_1/media/3.00466996.jpg
 (Foto: All Over)

Bamse kæmpede med for mange kilo og fik sukkersyge. Herefter tabte han med egne ord 50 kilo ved at drikke cocio light. Foto: All Over

I stedet for skolen var det musikken, der trak.

Under en Louis Armstrong-koncert i Stadionhallen i Aarhus i 1957 fik 10-årige Flemming Bamse Jørgensen et klarsyn, og han ville spille trompet ligesom musikeren på scenen.

Dermed blev der åbnet en dør til musikkens verden.

Han nåede dog også at uddanne sig til smed, inden at musikken for alvor tog fart.

Hele Danmarks Bamse

I 1970’erne fik han med Bamses Venner enorm succes, og på rekordtid vidste enhver dansker, hvem Flemming Bamse Jørgensen var – og hvad han kunne med sin stemme.

Alle kunne synge med på ”Vimmersvej", "Venner kom og se" og ikke mindst "I en lille båd der gynger".

Han nåede at udgive 35 skiver i sin lange karriere, og han optrådte et utal af gange over hele landet.

Han nåede sågar at optræde som skuespiller ved flere lejligheder og modtog en Robert i 1986 for årets mandlige birolle for sin rolle i ”Ofelia kommer til byen”.

https://imgix.seoghoer.dk/3.01592946.jpg

Bamse, da han medvirkede i TV 2-programmet "AllStars", som han vandt. De 250.000 kroner gav han til diabetesbørn i Aarhus. Foto: All Over

Med succes både på film- og musikscenen blev Flemming Jørgensen slet og ret kendt som ”Hele Danmarks Bamse”.

Ti år før sin død valgte han endda at tage sit kælenavn, som han fik som trommeslager i Søværnets tamburkorps, til sig.

- Jeg fik Bamse skrevet ind som mit officielle mellemnavn på dåbsattesten. Det er sgu da pudsigt, at min far mente, jeg var for skravlet til at hedde Bjørn til mellemnavn som barn, når jeg som voksen har fået stor succes som Bamse, fortalte Flemming Bamse Jørgensen sidenhen.

De senere år kæmpede Bamse dog med helbredet. Han led af sukkersyge og måtte dagligt tage medicin. Han engagerede sig i diabetessagen og valgte blandt andet at donere 250.000 kroner fra kor-konkurrencen AllStars til Diabetesforeningens arbejde med børn og unge i Aarhus.

Musik til dig og mig

Selv om Bamses musik aldrig nåede finkulturens tinder, kan man roligt sige, at hans tekster og toner satte et solidt aftryk hos enhver dansker, høj som lav.

Det var da også Bamses eget ønske.

- Jeg er ligeglad med, om det er stor poesi. Jeg stræber efter at lave noget, som ganske almindelige mennesker kan forholde sig til, udtalte Bamse i 2009.

Bamse blev bisat fra Viby Kirke den 7. januar 2011 under en privat ceremoni. Det var hans ven biskop Kjeld Holm, der forestod ceremonien, og på kirkerækkerne sad blandt andre Lis Sørensen og hendes mand, musikeren Jan Sivertsen.

https://imgix.seoghoer.dk/storage_1/media/3.01927638.jpg
 (Foto: All Over)

Familien bærer kisten ud af Viby Kirke 7. januar 2011. Foto: All Over

På vej ud af kirken fik alle en rose i hånden, som de lod falde på Bamses kiste som en sidste hilsen.

Bag kisten gik hans hustru Käte og børnene Theis og Trine.

Bamse ligger i dag begravet ved siden af sine adoptivforældre.

Du kan se billeder fra Flemming Bamse Jørgensens liv samt hans bisættelse i galleriet herunder:

Flemming Bamse Jørgensen (billeder fra hans liv og bisættelse)

Sponsoreret indhold