Nyheder22. juli 2018

”Bamse” kom til verden ved en tilfældighed

Bamse har underholdt børn i mere end 35 år, men den populære figur kom til verden ved lidt af en tilfældighed.
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/bamse_1.jpg
 (Foto: Kaspar Wenstrup)

Det var den i dag 72-årige TV-producer Katrine Hauch-Fausbøll, der i sin tid var fødselshjælper for Kaj og Andrea, som i 1980 fik ideen til en ny gigantisk figur i dansk børne-TV.

Hun var blevet gift med B&U’s chef, nu 83-årige Mogens Vemmer, og på et tidspunkt holdt han et strategimøde i privaten i Hellerup med Thomas Winding og Finn Bentzen. De skulle lave et nyt småbørnsprogram.

Katrine Hauch-Fausbøll var ikke med til mødet, men gik og lyttede og puslede om dem, har hun fortalt til DR i anledning af B&U’s 50-års jubilæum.

– ”Hvor bliver de små børn af?”, spurgte jeg. Der skulle ikke være små børn med, nej, men hvad skal identifikationen være?

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/bamse_og_kylling.jpg
 (Foto: Ritzau Scanpix)

Bamses venner, Kylling og Ælling, kom til i hhv. 1982 og 1993. (Foto: Kaspar Wenstrup)

– Jeg synes, at det vil være en god idé at have en stor gul sød, blød, rar, lidt dum bamse, som kan stille de sjove spørgsmål, som kan være charmerende, og den, som børnene kan identificere sig med, sagde hun.

Fik mareridt om, at Bamse blev skudt med et maskingevær

Tegneren Finn Bentzen greb et stykke papir og tegnede på stedet den gule bamse inklusive tørklædet. Nederst på papiret skrev han, at tørklædet skulle kunne bindes.

– Lige sådan en, udbrød Katrine Hauch-Fausbøll, der derefter ikke så sin bamse, før han kom ind i programmet ”Døren går op” i 1982. Da kunne hun igen udbryde:

– Det er jo lige ham!

Året efter fik Bamse sit eget program, ”Bamses billedbog”, med Katrine Hauch-Fausbøll som manuskriptforfatter og instruktør.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/gitte_meldgaard_kylling.jpg
 (Foto: Kaspar Wenstrup)

71-årige Gitte Meldgaard har været inde i Ælling siden 2001 og er også manuskriptforfatter på "Bamses billedbog." (Foto: Kaspar Wenstrup)

Det blev Katrine Hauch-Fausbølls halvbror, den i dag 59-årige skuespiller Søren Hauch-Fausbøll, der fra starten kravlede ind i Bamse og gav ham stemme.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/katrine_hauch-fausboell_og_soeren_hauch-fausboell.jpg
 (Foto: Kaspar Wenstrup)

Katrine Hauch-Fausbøll fik idéen til Bamse, og hendes halvbror Søren Hauch-Fausbøll blev fra starten manden inde i det store tøjdyr. (Foto: Kaspar Wenstrup)

Det gjorde han i første omgang i 12 år, lige indtil han fik mareridt om, at Bamse blev skudt med et maskingevær, så blodet stod ud som et springvand. Han vågnede badet i sved og tog det som et tegn på, at han skulle til at lave noget andet, har han fortalt til B.T.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/brian_patterson.jpg
 (Foto: Kaspar Wenstrup)

70-årige Brian Patterson har været inde i Kylling siden starten. (Foto: Kaspar Wenstrup)

God slankekur

Slippe Bamse helt har Søren Hauch-Fausbøll dog aldrig gjort. Han havde oprindelig sagt nej til at optræde som Bamse, da Cirkus Summarum blev lanceret for ti år siden, men da den skuespiller, som havde sagt ja, sprang fra, lod han sig overtale.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/bamse_og_kylling_2.jpg
 (Foto: Ritzau Scanpix)

I starten tog Bamse på eventyr med Aske (Aske Bentzon) og Luna (Alberte Winding). Her fejrer de, at de har lavet episode nr. 100 sammen med Viola (Hanne Windfeld) og Katrine Hauch-Fausbøll (siddende). (Foto: Ritzau Scanpix)

Det har han ikke fortrudt, og han joker med, at det er en god slankekur. Temperaturen er høj inde i tøjdyret i teltet, og han taber mindst tre-fire kilo hver sommer, når han ikke bare spiller Bamse, men også klovnen Chico.

Søren Hauch-Fausbøll var også inde i Bamse, da TV-serien sidste år fejrede 35-års jubilæum og samlede det gamle hold. Det gjorde de for at indspille TV-filmen ”Bamse møder den store verden”, som blev sendt på DR Ramasjang juleaftensdag.

Sponsoreret indhold