Nyheder23. april 2024

Atomvåben i Polen er et skridt nærmere virkelighed

Midt i spændingerne med Rusland efter invasionen af Ukraine kan nyt skridt styrke Natos flanke i øst - men også gøre konflikten større

Polen er klar til at opsætte atomvåben i landet, hvis dets allierede fra Nato træffer en beslutning om at udstationere dem under princippet om nuklear deling.

Det siger landets præsident, Andrzej Duda, mandag i et interview med den polske tabloidavis Fakt.

Hvis Nato-landene bliver enige om at udstationere våbnene for at styrke Nato's østlige grænse, "står vi klar til det," siger præsidenten.

Donald Tusk, som efter en ni år lang pause fra polsk politik i december blev taget i ed som landets premierminister, har imidlertid afkrævet præsident Duda detaljer, før han kan erklære sig enig eller uenig i forslaget.

- Jeg vil da sige, at der er tale om et enormt stort og meget alvorligt forslag. Jeg er nok nødt til at være bekendt med samtlige af de omstændigheder, som har gjort, at præsidenten udtaler sig på den måde, siger Donald Tusk.

Tusk siger, at han gerne vil være "helt sikker på," at det er noget, som Polen gerne vil.

- Og så vil jeg gerne have, at de tiltag, som eventuelt skal indføres, skal forberedes af dem, som har ansvaret for dem, siger Donald Tusk.

Nato's princip om nuklear deling betyder, at lande, som er medlem af alliancen, men som ikke råder over atomvåben, stadig kan være med til at tage beslutninger om dem og få lov til at bruge dem i samarbejde med de lande, som ejer dem.

Efter at Rusland invaderede Ukraine i begyndelsen af 2022 har den russiske regering udstationeret atomvåben i Belarus, som grænser op til både Ukraine og Polen.

Belarus er en gammel sovjetrepublik, og dets præsident, Aleksandr Lukasjenko, har tætte bånd til Vladimir Putin, som er præsident for Rusland.

Ud over at opmagasinere atomvåben for Rusland er Lukasjenko gået med til at lade Rusland udstationere adskillige russiske styrker på belarusisk jord.

Præsidenten har også ladet Rusland sende missiler ind i Ukraine fra belarusisk territorium.

Polen betragtes af Ukraine som en af de vigtigste allierede i krigen mod den russiske invasion.

Landet har været en af de største fortalere for at forsyne det ukrainske forsvar med avancerede vestlige våbensystemer og har selv bidraget med dets eget forsvarsmateriel.

Det har desuden åbnet dørene for alle ukrainske flygtninge, som måtte ønske at tage ophold i Polen.

Sponsoreret indhold