Nyheder23. september 2022

Asbest på legeplads: Hundredvis af børn kan have indåndet det

Forældre er i chok, efter der er fundet asbest på legepladsen ved en børnehave
Asbest
Arkivfoto.
 Foto: Bernd Wüstneck/AP/Ritzau Scanpix

En helt almindelig tagrenovering ved udflytterbørnehaven Kobbelvænget i Brønshøj har udviklet sig til lidt af et asbestmareridt for forældre og børn i institutionen.

Der er nemlig konstateret asbest på institutionens legeplads, som ligger klos op ad byggeriet, hvor skifereternit-tag med asbest i øjeblikket bliver udskiftet.

Det oplyser PNP-Byg, der er hovedentreprenør på byggeriet, til TV 2 Lorry.

Ifølge TV 2 Lorrys oplysninger har mindst otte institutioner været tilknyttet udflytterbørnehaven. Børnenes forældre blev torsdag aften informeret om asbestfundet på legepladsen.

- Det er meget svært at være forælder nu. Jeg har ikke kunnet sove i nat. Jeg er rasende og frustreret, siger Inna Helbæk Aurorealis, som har en datter på institutionen Flora på Østerbro, der er en af de institutioner, som sender børn ud til udflytterbørnehaven Kobbelvænget i Brønshøj.

300 mennesker dør hvert år

Renoveringen begyndte i maj, og forældrene må nu leve med uvisheden, om deres børn har indåndet asbest, mens de har tumlet rundt på legepladsen.

Asbestfibre er meget sundhedsfarlige at indånde. Det kan give lungekræft og lungehindekræft. Omkring 300 mennesker dør hvert år i Danmark på grund af asbest.
Sygdommene bryder først ud flere år efter, at man har indåndet asbeststøvet.

Fik at vide, der var styr på det

Forældrene fik i maj at vide, i en skrivelse fra Københavns Kommune, at der var helt styr på renoveringen. De skulle derfor ikke frygte asbest og lignende. De blev forsikret om, at en miljøkonsulent fra Københavns Kommune løbende ville lave asbestprøver på legepladsen.

Men det er ikke kun forældrene, som er oprørte over den fejlslagne tagrenovering.

Flere tømrer- og bygningsarbejdere har arbejdet i asbeststøvet på byggepladsen uden at vide det.

PNP-Byg har i forbindelse med renoveringen ansat det professionelt nedrivningsfirma, Bergmann Gruppen. Nedrivningsfirmaet har under renoveringen selv taget asbestprøver, som har været negative. Ifølge TV 2 Lorrys oplysninger har Bergmann Gruppen taget 35 prøver, som alle har været helt rene.

Men tømrerne, som arbejder på byggepladsen, var usikre på, om asbestprøverne var retvisende. Derfor bad de hovedentreprenøren PNP-Byg om at få lavet nogle uvildige asbestprøver fra et eksternt firma. Disse prøver viste, at fem ud af seks asbestprøver var positive.

Både 3F og Tømrernes fagforbund er ikke i tvivl. Nedrivningsfirmaet Bergmann Gruppen har enten fusket eller sjusket med asbestprøverne.

- Det er meget alvorligt det her. Asbestfibre er livsfarlige at indånde. Og vores tømrere har gået og arbejdet i asbeststøv, i den tro, at byggepladsen var ren, og at de var uden for fare.
Nedrivningsfirmaet har simpelthen ikke været grundige nok, eller også har de valgt at tage prøverne, der hvor de ved, at der er helt rent, siger Helga Mathiassen, næstformand for Snedker-Tømrernes Brancheklub København.

"Der bliver snydt sindssygt meget"

I Bygge- Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening, som hører under 3F, har man gentagende gange oplevet, at asbestprøverne på byggepladser ikke er retvisende.

- Det oplever vi rigtig tit. Der bliver snydt sindssygt meget med de her prøver. Jeg har været ude på Kobbelvænget og kunne konstatere, at asbesten bliver håndteret forkert. Afdækningen er utilstrækkelig. Alligevel ligger der 35 asbestprøver fra nedrivningsfirmaet, som er helt rene. Men da et uvildigt firma får taget prøver viser det sig at næsten samtlige prøver er positive. Det siger jo lidt om det snyderi, der forgår med de her asbestprøver på byggerierne, siger Christian Korsgaard Sørensen, faglig sekretær, Bygge- Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening, til TV 2 Lorry.

TV 2 Lorry har forsøgt at få en kommentar fra nedrivningsfirmaets direktør, Mark Bergmann. Han ønsker i øjeblikket ikke at kommentere på sagen og henviser til hovedentreprenøren PNP-BYG.

TV 2 Lorry har været i telefonkontakt med hovedentreprenørens direktør Carsten Jensen fra PNP-Byg. Han bekræfter, at de uvildige prøver var positive i modsætning til prøverne foretaget af nedrivningsfirmaet Bergmann Gruppen.

Han fortæller ydermere, at medarbejderne fra Bergmann Gruppen, som har foretaget de misvisende asbestprøver, er blevet bortvist. Endvidere skal PNP-Byg nu mødes med nedrivningsfirmaet og drøfte sagen.

Hos børne- og ungeforvaltningen i Københavns Kommune har man modtaget nyheden om fund af asbest med stor alvor, og kommunen fik torsdag travlt med at kontakte institutionerne. Ligeledes vil der blive indkaldt til forældremøde i næste uge.

- Vi har i hele forløbet omkring renoveringen af Energicenter Voldparken været i tæt dialog med Københavns Ejendomme og Indkøb om institutionernes brug af området under renoveringen og har følt os betrygget i, at arbejdet på byggepladsen foregik på en sådan måde, at der ikke var risiko for hverken børn eller personale. Så snart vi torsdag fik bekræftet et fund af asbest på området, ringede vi rundt til institutionerne med besked om, at de slet ikke skal komme på Voldparken indtil vi igen har vished for, at det er trygt at bruge området. siger Rikke Clausen Hasenfuss, der er konstitueret ressourcedirektør i Børne- og Ungdomsforvaltningen.

TV 2 Lorry arbejder på at få en kommentar fra renoveringens bygherre, Københavns Ejendomme og Indkøb.

Sponsoreret indhold