Nyheder31. oktober 2008

Anmeldelse: ”Maria Larssons Evige Øjeblik”

Storfilmen om en kvindes frihedskamp skal opleves fra biografsædet med en vis portion tålmodighed. Der går nemlig lang tid før historien kommer i gang - men så kryber den også ind under huden
https://imgix.seoghoer.dk/media/se-og-hoer/film-og-tv/mairalarssonanmeld2-jpg.jpg

Den dansk/svenske film "Maria Larssons Evige ØjebliK" giver et smukt og vedrørende portræt af det traditionelle Sverige omkring år 1900. Vi møder den hårdtarbejdende arbejderklassekvinde Maria (Maria Heiskanen), der er gift med den voldelige, fordrukne og utro Sigge (Mikael Persbrandt).

Maria vinder et "Contessa" kamera i et lotteri, og gemmer det væk indtil den dag, hvor hendes mand bliver fyret, og familien mangler penge. Hun pantsætter kameraet hos den sympatiske, danske fotograf Pedersen (Jesper Christensen). Pedersen opdager imidlertid Marias talent for at se verden gennem en kameralinse og lærer hende om fotografiets ædle kunst.

Maria har evnen til at være opmærksom på livets små detaljer. Hun kan se skønheden i den kælne huskat i vindueskarmen eller børneflokken i søndagstøjet. Maria er en ydmyg kvinde, der gradvist får øjnene op for, at tilværelsen kan være anderledes, end det vi umiddelbart ser.

Filmisk brillierer filmen. Den er en fryd for øjet fordi både scenografi og kostumer er gennemførte. Det er næsten som at se verden gennem et gammelt kamera fra forrige århundrede. På biograflærredet udspiller der sig et drama om kvindernesfrigørelse og om den selvopofrende kærlighed mellem mand og kvinde.

"Maria Larssons Evige Øjeblik" er bestemt seværdig og er desuden indstillet til en Oscar i kategorien "Bedste udenlandske film". Det skal dog nævnes, at det poetiske drama bliver en smule langtrukkent, med sine næsten 2½ time.


Filmen har premiere den 31. oktober

Sponsoreret indhold