Nyheder 20. marts 2016

Blev 93 år: Anker Jørgensen er død

Den tidligere socialdemokratiske statsminister Anker Jørgensen er stille sovet ind omgivet af sine allernærmeste. Anker Jørgensen blev 93 år
(Foto: All Over)

Danmark har mistet en af sine mest kendte politikere.

Den tidligere socialdemokratiske statsminister Anker Jørgensen er således stille sovet ind på Langgadehus Plejecenter i Valby omgivet af sine allernærmeste.

Det oplyser Socialdemokraterne i en pressemeddelse

Anker Jørgensen blev 93 år.

Socialdemokraterne formand Mette Frederiksen udtaler i forbindelse med dødsfaldet:

- Anker er ikke længere i blandt os. De ord skal vi have tid til at forstå. Det skal have tid til at synke ind. For på tværs af partiskel står Anker som en af de helt store mennesker i det 20. århundredes danmarkshistorie. Og han satte sig stærke spor. Så godt som alle i Danmark har et billede af, hvem Anker Jørgensen var. Fra de ældre generationer til de helt unge. Hvad enten man husker ham fra tiden som førstemand i fagbevægelsen. Siden som folketingspolitiker – og senere som statsminister. Eller man mindes ham som statsministeren alle danskere var på fornavn med. Som symbolet på det Danmark, vi alle har stærke følelser for. Og som vi holder af.

- Ankers indsats for den demokratiske og socialdemokratiske arbejderbevægelse kan ikke undervurderes. Hans resultater. Hans måde at være på. Hans menneskesyn. Igennem hele sit liv var han en utrættelig stemme for at skabe lige muligheder for alle mennesker. For at hvor end du er født i samfundet, skal du have chancen for at forfølge dine drømme. Og skabe indholdet af dit eget liv. Nu er han her ikke mere. Men vi vil mindes ham for alt det, han berigede Socialdemokratiet og Danmark med. Det vil vi bringe med videre. Og vi er ham dybt taknemmelige, siger Mette Frederiksen.

Anker Jørgensen flyttede til plejecentret i Valby i 2008 i en alder af 86 år - plejecentret lå få kilometer fra det sted i Sydhavnen, hvor Anker Jørgensen boede i 45 år.

Anker Jørgensen blev statsminister - noget overraskende - i 1972, men måtte give op året efter i forbindelse med jordskredsvalget, hvor Centrum-Demokraterne og Fremskridtspartiet stormede frem.

Anker Jørgensen vendte dog tilbage til jobbet som statsminister i 1975 og fortsatte frem til 1982 med at styre landet.

Han var formand for Socialdemokratiet fra 1972-1987. 

I 1997 mistede han sin hustru Ingrid, som han nåede at være sammen med i 50 år. Parret boede hele deres liv i Sydhavnen og fik sammen fire børn.

 

Sponsoreret indhold