Nyheder29. august 2016

Anders Matthesen: Folk skal lære at larme mindre

Verden larmer ofte for meget. Det mener komikeren Anders Matthesen, der vil forsøge at dæmpe larmen - også den der kommer fra ham selv.
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/3.jpg
 (Foto: All Over Press)

I en verden indhyllet af larm, hvor der kommer overophedet støj fra alle kanaler og frekvenser, kan det nogle gange være svært at navigere rundt.

Det mener komikeren Anders Matthesen, der i et nyt show debatterer, hvad støj fra omverdenen gør, og hvordan han selv bidrager til larmen. I komikerens verden er stilhed nemlig noget, der skal værdsættes, og den holdning prøver han at give videre.

- Jeg prøver at lave stilhedspauser med min søn engang imellem, hvor vi sætter os ned og holder kæft. Han er fem år, så vi kan jo ikke gøre det i mere end et minut, men jeg prøver at give det med at tage pauser videre som en gave, siger Anders Matthesen til Ritzau Fokus og fortsætter:

- For ham er det en konkurrence, men hvis han kan vinde en krone ved at holde mund i et minut, så kan det være, at det er noget, der kan blive hos ham, fortæller komikeren, der tidligere har optrådt under aliasset "Anden".

Siden komikerens seneste show, "ANDERS", som han turnerede med i 2013, har der heller ikke været meget larm fra Anders Matthesens side - hverken på scenerne eller i medierne.

Det har været et bevidst valg fra starten. Privat bruger han kun mail og sms'er til at kommunikere med andre, og de sociale medier er et redskab, han kun bruger professionelt - og kun, når han har noget på hjerte.

- Jeg tænker på det som en Ribena-saft. Den bliver mere og mere tynd, jo mere man putter i. Så jeg prøver at holde flasken forsvarligt lukket, indtil det er tid til at drikke saften. Når det er tid, så skal man ikke sjatpisse hele tiden, uddyber komikeren.

Anders Matthesen påpeger alligevel, at det nye show "Shhh" på ingen måde er en belærende pegefinger, men mere et håb om, at det faktisk er sandt, at stilheden indtræffer, når man for eksempel sætter sin telefon på lydløs.

- "Shhh" er jo sjovt nok en lidt larmende lyd for at få stilhed. Det er nogle af de problemstillinger, som showet handler om. Man råber på stilhed. Man kæmper for fred. Selv om det nok kun er mig, der synes, at det er sjovt, bliver det fortalt med et grin.

Det er kontrasterne mellem larm og stilhed, og modsætningerne mellem indre støj og ydre stilhed, som optager komikeren, der dog udmærket er klar over, at han ikke ændrer verden med et enkelt standup-show.

Men han håber, at showet giver nærvær og ro fra tankerne, fortæller Anders Matthesen og forklarer, at han ser et grin som et resultat af den larm, der er inde i hovedet på folk.

- Man kan ikke holde sammen på tankerne, mens man griner. Latteren giver ro. På den måde er der lagt lidt stilhed ind i showet i små doser. Håber jeg da, siger han.

Anders Matthesens nye show "Shhh" får premiere den 2. september.

Sponsoreret indhold