Nyheder8. oktober 2022

Analytiker om Krim-bro: Det ligner et stort ukrainsk angreb

Ifølge militæranalytiker ser det ud til, at der er sket en stor eksplosion på en bro mellem Rusland og Krim.
Den russiske præsident, Vladimir Putin. 
Den russiske præsident, Vladimir Putin.
 Foto: Ritzau ScanpixSputnik/Reuters/Ritzau Scanpix

Flammer og en tyk, sort røgsøjle står op fra broen, der forbinder Rusland med den annekterede Krim-halvø.

Alt tyder ifølge Anders Puck Nielsen, der er militæranalytiker ved Forsvarsakademiet, på, at ukrainerne står bag angrebet på den strategisk vigtige bro.

- Ud fra de billeder, der er, ligner det, at der er ret store skader både på vejbroen og togbroen. Så det ser ud, som om det er et rigtig stort angreb.

- Alting peger på, at det er noget, som ukrainerne gerne ville gennemføre, og mon ikke det også er dem, der står bag, siger Anders Puck Nielsen.

Der kan fra afstand ses flammer på den 19 kilometer lange bro.
Der kan fra afstand ses flammer på den 19 kilometer lange bro.
 Foto: Ritzau Scanpix

Han siger, at han har svært ved at se, at andre kan være gerningsmænd bag angrebet. Militæranalytikeren anser det slet ikke som værende sandsynligt, at russerne selv skulle stå bag bombningen - eventuelt for at optrappe krigen.

- Det ser jeg overhovedet ikke for mig. Den her bro er simpelthen fuldstændig afgørende for Ruslands mulighed for at forsyne de styrker, der er i det sydlige Ukraine, siger Anders Puck Nielsen.

Får russerne ikke forsyninger frem til den sydlige del af fronten via Kertj-broen, får de russiske styrker svært ved at kæmpe i den sydlige del af Ukraine, lyder det fra analytikeren.

Kertj-broen forbinder russisk fastland med Krim-halvøen, og den blev indviet som et russisk prestigeprojekt i 2019. Broen kaldes af den grund også for Krim-broen.

Krim er en ukrainsk halvø, der har været annekteret af Rusland siden 2014.

En russisk anti-terrorstyrelse har lørdag morgen sagt, at eksplosionen skyldes en bilbombe på broen. Flere togtankvogne skulle desuden stå i brand på stedet.

Sponsoreret indhold