Nyheder14. oktober 2022

Aktivister kaster tomatsuppe på Van Gogh-maleri

To unge kvindelige aktivister fra Just Stop Oil forcerede rebet om et af den verdensberømte maler Van Goghs solsikkebilleder. Med sig havde de Heinz-tomatsuppe og superlim
Suppe og lim. Det ligner efterhånden som klimaaktivisternes nye våben, når magthaverne skal råbes op. Det er nemlig ikke første gang i år, at aktivister tilsværte et stort værk og efterfølgende limer sig fast til museet.
Suppe og lim. Det ligner efterhånden klimaaktivisternes nye våben, når magthaverne skal råbes op. Det er nemlig ikke første gang i år, at aktivister tilsværte et stort værk og efterfølgende limer sig fast til museet.
 Foto: Ritzau Scanpix

Bevæbnet med dåsesuppe og et klart budskab, sneg to unge kvinder sig fredag ind på National Gallery i London.

Deres mål var at få hele verdens opmærksomhed ved at kaste tomatsuppe fra Heinz på et hundedyrt maleri af den hollandske impressionistiske maler Van Gogh.

Det skriver Daily Mail.

De to kvinder – Phoebe Plummer på 21 og Anna Holland på 20 – superlimede sig efterfølgende fast til væggen på museet, før de blev arresteret og ført bort af politiet.

Ifølge myndighederne er maleriet utroligt nok uskadt, men rammen omkring det fik mindre skader.

Aktivisterne bag den voldsomme metode kommer fra organisationen Just Stop Oil, der – ganske som navnet antyder – arbejder for at få fokus på olieindustriens påvirkning på miljøet.

– Er kunst mere værd end liv, lød de to kvinders spørgsmål.

–Er kunst mere værd end mad? Mere værd end retfærdighed? Bekymrer I jer mere om at beskytte et maleri, end om at beskytte vores planet og befolkning, fortsatte de.

"Solsikker" af Vincent van Gogh er en del af en serie skabt omkring 1888, og er mere end 84 millioner pund værd, hvilket svarer til omkring 725 millioner danske kroner.

Det aktivistiske stunt skete lige omkring klokken 11 om formiddagen, og begge kvinder er blevet anholdt og sigtet for hærværk og grove overtrædelser.

Sådan ser Van Goghs maleri ud uden suppe.
Sådan ser Van Goghs maleri ud uden suppe.
 Foto: National Gallery

Sponsoreret indhold