Nyheder24. august 2023

Airbnb-udlejere tjekket af Skat: Fejl i 7 ud af 10 sager

Stort antal Airbnb-udlejere oplyser ikke deres lejeindtægter til skattemyndighederne, viser aktindsigt i Skattestyrelsen. Professor og skatteforsker opfordrer til øget kontrol
Mange udlejere indberetter ikke deres indtægt til Skat.
Mange udlejere indberetter ikke deres indtægt til Skat.
 Foto: ASSOCIATED PRESS

Siden 2020 har Skattestyrelsen gennemført 2.349 kontroller af Airbnb-værters skatteforhold. I gennemsnitligt 7 ud af 10 af sagerne er der fejl.

Det viser tal fra en aktindsigt, Turistmonitor har søgt i Skattestyrelsen.

I 2019 underskrev den daværende skatteminister Karsten Lauritzen (V) en aftale med Airbnb, hvor bookingplatformen forpligtede sig til at dele sine udlejeres skatteforhold med de danske myndigheder.

Men langt fra alle udlejere har altså styr på, at man skal betale skat, når man lejer sin lejlighed ud via Airbnb. Ifølge Skattestyrelsen skyldes fejlene »for det meste, at udlejer ikke har oplyst indtægten.«

De seneste tre år er der ført kontrol med cirka fem procent af de Airbnb-værter, der er »kendskab til i Danmark,« skriver styrelsen til Turistmonitor.

Men det er ikke nok, mener Bent Greve, der er professor og skatteforsker ved Roskilde Universitet.

»Det er for lidt. Man skal op på en større andel end de fem procent. Når man finder fejl i 7 ud af 10 sager, så er det udtryk for, at der også i resten af dem, der er tilbage, må være nogle, man kan hente et provenu på. Og det er jeg ret sikker på også vil betale udgifterne til lønninger hjem, fordi der vil være flere, der ikke har indberettet det korrekt,« siger professoren.

Lars Ramme Nielsen, der er branchedirektør for Dansk Erhverv, er »overrasket« over tallene fra Skattestyrelsen og mener, at de er »meget uheldige.«

»Da den daværende skatteminister Karsten Lauritzen (V) indgik denne her aftale med Airbnb, blev vi lovet, at der ville komme styr på indberetningen til Skat,« siger Lars Ramme.

Skattestyrelsen oplyser til Turistmonitor, at styrelsen kontrollerer udlejere ud fra principper om »risiko og væsentlighed.«

»Det er Skattestyrelsens opfattelse, at fejlprocenten i de frasorterede sager er begrænset,« skriver styrelsen og tilføjer, at cirka 50 procent af udlejerne har en indtægt under bundfradraget på 31.200 skattefrie kroner og dermed ikke skal beskattes.
Det er Bent Greve enig med styrelsen i, men han fastholder, at der er brug for flere kontroller.

»Når man har en indtægt under bundfradraget, så er der ingen grund til at gøre noget ved det. Men i restpuljen skal man lave kontroller for at sikre, at der bliver betalt den skat, der skal,« siger han.

Man må højst udleje sin lejlighed via Airbnb 70 dage om året. Udlejningsplatformen skal dog ikke indberette antallet af dage, værterne udlejer deres bolig i til Skattestyrelsen. Den skal kun indberette indkomsterne.
Derfor er reglerne ifølge Dansk Erhvervs branchedirektør Lars Ramme Nielsen »hullet som en si.«

»Der burde laves en ændring af reglerne, så Airbnb, lige såvel som udlejere af sommerhuse, ikke bare skal indberette et beløb til SKAT, men at der kom indberetningspligt for, hvilke enheder der udlejes og i hvor lang tid. Og som både dækker hele lejligheder og værelser. Det er data, som Airbnb, der har en overlegen teknologi, godt kan dele,« siger han.

I 2018 var Lars Ramme Nielsen forud for aftalen på besøg i Folketingets erhvervsudvalg for at give sit besyv med på aftalen. Her påpegede han ligeledes, at det underminerede aftalen, at udlejning af enkeltværelser ikke er dækket af det udlejningsloft på 70 dage, som gælder for udlejning af lejligheder gennem Airbnb.

Ifølge sommerhusloven er det kommunerne, som har en indberetningspligt til myndighederne »ved mistanke om brud på sommerhuslovens regler om korttidsudlejning.«

Men ifølge Københavns Kommunes teknik- og miljøforvaltning er det med »de nuværende værktøjer i sommerhusloven næsten umuligt at kunne løfte bevisbyrden for, at det lovbestemte udlejningsloft« er brudt.

»Det kan være vanskeligt at påvise et brud på reglerne, når vi ikke kender antallet af dage, boligen har været udlejet,« skriver teknik- og miljøforvaltningen til Turistmonitor.

Sponsoreret indhold