Nyheder20. september 2021

Aimees mareridt: Kødædende bakterier åd min krop

Amerikanske Aimee Copeland mistede i 2012 alle sine fire lemmer, efter hun blev inficeret med en kødædende bakterie efter en banal svævebaneulykke. Men selv om den unge amerikaner mistede én hånd, én arm, én fod og ét ben i ulykken, ville hun ikke være den foruden
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/aimee_front.jpeg
 (Foto: Privat)

Da amerikanske Aimee Copeland for ni år siden faldt ned fra en hjemmebygget svævebane, havde den unge studine ikke den fjerneste idé om, at ulykken ville ændre hendes liv for altid.

Men ulykken endte med at koste Aimee Copeland begge hendes hænder, den ene fod samt det andet ben, efter at hun pådrog sig en alvorlig og sjælden kødædende bakterie.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/storage_1/media/aimee_copeland_3.jpg
 (Foto: Aimee Copeland Foundation)

Aimee har via sit virke i Aimee Copeland Foundation optrådt flere gange på TV. Foto: Aimee Copeland Foundation

Smilet, humøret og livsgejsten har dog ikke forladt den amerikanske kvinde, der siden 2017 har haft gang i et nyt og stort eventyr.

Her begyndte hun jobbet som uddannet psykoterapeut på Heartwork Counseling Center i Atlanta, efter at hun havde færdiggjort psykologistudierne på University of West Georgia med bravur.

Aimee Copeland var også i gang med psykologstudierne på University of West Georgia, da hendes liv tog en uventet og livsomvæltende drejning 1. maj 2012.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/storage_1/media/13394137_1784227665144192_6247218198314420548_n_0.jpg
 (Foto: Facebook/Aimee Copeland)

Aimee Copeland har med egne ord brugt meget tid på at vænne sig til sin nye krop, men hun fortryder ikke ulykken. Foto: Aimee Copeland Foundation

Her faldt en dengang 24-årige Aimee Copeland ned fra en hjemmebygget svævebane i Carrollton, Georgia.

Hun landede i det mudrede og beskidte vand i Little Tallapoosa-floden – og pådrog sig et dybt sår på højre læg.

Samme dag blev Aimee Copeland lappet sammen med 22 sting på den lokale skadestue, men hvad lægerne på dét tidspunkt ikke anede, var, at den unge studine også havde pådraget sig en bakterie ved navn Aeromonas hydrophilia.

De følgende dage klagede hun over stærke smerter i benet, og hun opsøgte flere gange den lokale skadestue, hvor læger undersøgte benet, gav hende smertestillende piller og antibiotika.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/storage_1/media/aimee_copeland_best_4.png
 (Foto: Aimee Copeland Foundation)

Aimee er i dag udstyret med højtspecialiserede proteser, så hun kan gå. Foto: Aimee Copeland Foundation

Lægerne anede ikke, at bakterien havde udviklet sig til en anden – og langt mere dødelig – bakterieform.

4. maj 2012 vågnede Aimee Copeland op badet i sved.

Hendes højre ben var nu helt lilla, hun var ude af stand til at gå, hendes tunge var hævet, og hun var kun i stand til at mumle ordene ”Jeg tror, jeg er ved at dø” til sin daværende kæreste, Ben.

Og det var hun.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/storage_1/media/aimee_copeland_before_1.jpg
 (Foto: Aimee Copeland Foundation)

Aimee fotograferet med sin familie før ulykken. Foto: Aimee Copeland Foundation

Aimee Copeland blev hastet på hospitalet, og kort efter kunne lægerne diagnosticere hende med den ekstremt farlige og sjældne kødædende bakterie necrotizin fasciitis.

Bakterien ødelagde hendes væv og var bogstavelig talt ved at æde Aimee Copeland op indefra.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/storage_1/media/18193873_1947975835436040_6636290678736876539_n.jpg
 (Foto: Facebook/Aimee Copeland)

Aimee Copeland fotograferet før ulykken, der kostede hende arme og fødder. Foto: Privat

Lægerne besluttede samme dag, at benet måtte amputeres.

Den kødædende bakterie havde allerede så godt fat i Aimee Copelands krop, at hun inden måneden var omme måtte igennem flere operationer, der til sidst kostede hende alle hendes lemmer.

Aimee Copeland mistede således hele venstre ben, højre fod og begge hænder. Hun tilbragte lang tid i koma, før at hun til sidst genvandt bevidstheden – og fik besked om, at hendes liv nu var forandret for altid.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/storage_1/media/aimee_copeland_best_6.jpg
 (Foto: Aimee Copeland Foundation)

Aimees proteser gør det muligt for hende selv at rede sit hår og gøre sig klar til dagen. Foto: Aimee Copeland Foundation

De næste to måneder var hun indlagt på JMS Burn Center i Augustus, Georgia, før at hun i juni 2012 blev overflyttet til et genoptræningscenter. Her påbegyndte hun så den lange og seje vej tilbage til livet. Først i august samme år forlod hun centret – og fortsatte den daglige træning i hjemlige omgivelser.

Igennem det hele har Aimee Copeland dog bevaret både smilet, humøret og livsgnisten – og selv om hun med egne ord brugte lang tid på at vænne sig ”til synet af sin nye krop”, er hun i dag glad for dét, hun ser i spejlet.

Men der var også hårde perioder – én af dem ramte, da Aimee Copeland havde forladt genoptræningscentret og var flyttet hjem.

- Det var, da jeg kom hjem to måneder efter, at det hele blev svært. Det handler ikke kun om at kunne børste hår eller tænder, der er en million ting, som vi gør hver dag, som jeg skulle lære. Der var så mange frustrerende dage, hvor jeg råbte og skreg og græd. Jeg hadede, at jeg havde brug for hjælp til selv de mest simple ting, har Aimee tidligere fortalt ifølge Daily Mail.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/storage_1/media/aimee_copeland_9.jpg
 (Foto: Aimee Copeland Foundation)

Aimee driver i dag støtteforeningen Aimee Copeland Foundation, hvis formål er at hjælpe og styrke andre, der af en eller anden årsag har fået et handicap. Foto: Aimee Copeland Foundation

Mens Aimee kæmpede for at få sit liv tilbage, måtte hun også vinke farvel til sin kæreste gennem flere år. Ben kunne ikke fortsætte forholdet efter ulykken – og parret gik hver til sit i december 2014.

- Jeg troede, at Ben og jeg skulle tilbringe resten af livet sammen, han var min sidste rigtige forbindelse til den person, som jeg var før ulykken. Så da han ikke kunne acceptere den nye Aimee, var jeg sønderknust. Det var bare for hårdt for ham at acceptere det, der var sket, har Aimee tidligere fortalt.

Men bruddet satte også skub i Aimee – hun besluttede sig for, at hun ikke ville lade sig knække. Og hun begyndte at lægge endnu flere kræfter i sin genoptræning.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/storage_1/media/aimee_copeland_10.jpg
 (Foto: Aimee Copeland Foundation)

I sit hjem har Aimee flere hjælpemidler til at holde kroppen igang. Foto: Aimee Copeland Foundation

- For det første var jeg desperat efter at kunne bruge min telefon igen, det var min livline til mine venner og familie, mens jeg var på hospitalet. Da jeg mestrede det, tænkte jeg ’Hvordan skal jeg børste mine tænder, mit hår og spise selv?’, fortalte Aimee ifølge Daily Mail i februar 2016.

Foruden jobbet som psykoterapeut har Aimee Copeland i kølvandet på sin ulykke oprettet "Aimee Copeland Foundation", som hjælper andre med handicap. Foreningen hjælper handicappede med at finde og styrke livsgnisten med hjælp fra blandt andet gruppeterapi og ture ud i naturen.

Det var også naturen, der var med til at hjælpe Aimee Copeland tilbage til livet efter ulykken.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/storage_1/media/aimee_copeland_36.jpg
 (Foto: Aimee Copeland Foundation)

Naturen har været med til at hjælpe Aimee tilbage til naturen. Hun elsker at svømme, cykle og sejle i kajak. Foto: Aimee Copeland Foundation

Hun er fast besluttet på at hjælpe andre i sit job som psykoterapeut og som inspiration gennem Aimee Copeland Foundation – og så fortyder hun på intet tidspunkt svævebaneulykken.

- Når jeg ved, hvilken indflydelse ulykken fik og stadig har på mit liv, og når jeg ved, hvordan denne oplevelse har gjort mit liv én million gang bedre, så ved jeg, at jeg ville hoppe op på den svævebane igen, har Aimee Copeland tidligere fortalt i et interview med amerikanske AJC.

Fakta

Nekrotiserende fasciitis ("kødædende bakterier") er en sjælden, livstruende infektion, som på kort tid ødelægger hud og underliggende væv

I begyndelsen vil der ofte kun være let rødme, hævelse, varmefølelse og eventuelt blærer over det smertefulde område af huden

Tilstanden medfører hurtigt indsættende, kraftige smerter i det påvirkede område

Feber og kulderystelser, kvalme og opkastninger er almindeligt

Behandlingen er indlæggelse mhp. hurtig operation og antibiotika i store doser

Sponsoreret indhold