Nyheder2. maj 2023

Advarer voldsramte kvinder: Hemmelige telefoner skal slukkes i morgen

Et nyt sirenesystem vil blive testet onsdag klokken 12.00, og det får en ellers stille telefon til at bimle og bamle
Eksempel på S!RENEN på smartphone. Onsdag den 3. maj vil en test-alarm lyde på alle nyere danske smartphones, men har man en hemmelig telefon liggende, skal man huske at slukke den. Sådan lyder opfordringen fra organisationen Danner, der blandt andet
Eksempel på S!RENEN på smartphone. Onsdag den 3. maj vil en test-alarm lyde på alle nyere danske smartphones, men har man en hemmelig telefon liggende, skal man huske at slukke den. Sådan lyder opfordringen fra organisationen Danner, der blandt andet hjælper voldudsatte kvinder.
 Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Det er ment som en ekstra måde at passe på den danske befolkning, når din smartphone onsdag begynder at larme, i anledning af at det nye sirenesystem til mobilen skal testes.

Her vil alle nyere mobiltelefoner modtage en test-advarsel, der oplyser om, at et nyt varslingsystem efterprøves.

Sådan ser testbeskeden ud

TEST - S!RENEN – TEST

Beredskabsstyrelsen og Rigspolitiet tester lige nu S!RENEN, Danmarks nye varslingssystem. I en akut situation fortæller S!RENEN dig, hvad der sker, hvor det sker, og hvad du skal gøre.

Dette er en test. Du skal ikke foretage dig noget. Se mere på sirenen.dk

Kilde: Sirenen.dk

For enkelte danskere kan alarmen dog vise sig at være en stor bjørnetjeneste.

For har man en hemmelig telefon – måske på grund af en voldelig partner – er den i fare for at blive opdaget, når klokken slår 12.00.

Det advarer man om hos organisationen Danner, der hjælper og rådgiver kvinder i og om voldelige forhold.

- Vi oplever indimellem, at folk kommer til vores krisecenter og har haft en ekstra telefon. Nogle gange fordi de bliver overvåget på deres normale telefon, eller fordi de er på vej ud af et voldeligt forhold, siger direktør hos organisationen, Mette Marie Yde til SE og HØR.

Danner opfordrer derfor kraftigt til, at man slukker sin telefon, før klokken slår 12.00 i morgen den 3. maj. Det er ikke nok at sætte den på lydløs eller flytilstand, da mobilen alligevel vil larme.

Ifølge Dannar-direktøren skal man ligeledes først tænde telefonen, når man er alene, da der måske kan komme en lyd på bagkant, når smartphonen igen bliver vækket til live.

Selv om Danner ikke har nogen statistik på, hvor mange af de kvinder, man hjælper, der har en ekstra telefon, har man også på sociale medier advaret de voldsudsatte om onsdagsalarmen.

- For at hive det op på den store klinge, så er det jo ofte, når man bryder med en voldsudøver, at det i værste fald kan ende med drab. Og hvis vedkommende finder en skjult telefon, kan det eskalere en i forvejen slem situation, siger Mette Marie Yde.

Hvorimod den klassiske sirene både vil lyde klokken 12.00, 12.04 og 12.08, vil mobilalarmen blot lyde en gang, fremgår det af beredskabsstyrelsens hjemmeside.

Hvad er S!RENEN? 

Den første onsdag i maj kl. 12.00 tester Beredskabsstyrelsen og Rigspolitiet S!RENEN og de fysiske varslingssirener. Ved den nationale test modtager du en test-advarsel på din mobil via S!RENEN. Samtidig lyder de fysiske varslingssirener over hele landet.

Du skal ikke gøre noget i forbindelse med testen. S!RENEN testes for, at så mange som muligt kender til systemet og er trygge ved det og for at sikre, at teknikken fungerer, som den skal. De fysiske varslingssirener testes for at huske folk på, hvordan de lyder, hvad de betyder og for at sikre, at teknikken fungerer, som den skal.

Alle nyere mobiltelefoner med opdateret styresystem, som er på 4G eller 5G, vil modtage en testadvarsel.

S!RENEN er et supplement til de eksisterende varslingskanaler, og erstatter altså ikke de fysiske varslingssirener og beredskabsmeddelelser.

Kilde: Sirenen.dk

Sponsoreret indhold