Nyheder25. januar 2024

Adoptionsbureauer erkender: Kendte til snyd med børns identitet

Danske adoptionsbureauer var i 70'erne og 80'erne vidende om, at sydkoreanske samarbejdspartnere ændrede identitet på børn, viser rapport

Danske adoptionsbureauer var i 1970'erne og 1980'erne vidende om, at sydkoreanske samarbejdspartnere kunne ændre identiteten på spædbørn.

Det viser en rapport fra Ankestyrelsen.

De sydkoreanske organisationer har kunnet "ændre den adopteredes identitet og baggrundshistorie i de officielle sydkoreanske dokumenter og i de oplysninger, der forelå i den sag, der blev sendt til Danmark om barnet".

- Inden for rammerne af de dagældende regler i Sydkorea var det dermed muligt at ændre oplysninger om barnets baggrund og bortadoptere et barn uden de biologiske forældres vidende.

- AC Børnehjælp og DanAdopt var vidende om denne praksis, står der i konklusionen.

Det har ifølge Ankestyrelsen "frataget de adopterede muligheden for at få kendskab til egen identitet og historie".

Men det betyder ikke nødvendigvis, at bortadoptionen er sket mod de biologiske forældres vilje, lyder det.

Der er ifølge rapporten overført store pengebeløb mellem de danske og sydkoreanske organisationer.

Samtidig ønskede organisationer i Danmark at opretholde et højt antal adoptioner af børn med en "specifik alders- og helbredsmæssig profil fra Sydkorea".

- Dette var medvirkende til at skabe en økonomisk incitamentsstruktur i samarbejdet, hvilket i et nutidigt perspektiv er risikoskabende og imod de internationale regler på området, skriver styrelsen.

Det bemærkes dog i konklusionen, at det er svært at fastslå, om danske organisationer "havde begrænset viden om interne sydkoreanske forhold eller var i besiddelse af viden, der ikke er afspejlet i det skriftlige materiale, men blev overleveret mundtligt, eller ikke er dokumenteret".

Undersøgelsen er lavet på baggrund af problemstillinger rejst af organisationen Danish Korean Rights Group (DKRG).

DKRG havde sendt over 300 konkrete adoptionssager til den sydkoreanske Truth and Reconciliation Commission med mistanke om ulovligheder.

I 2022 besluttede myndigheder i Sydkorea så officielt at undersøge omfanget af svindel i landets adoptionsbranche.

På den baggrund vurderede Ankestyrelsen, at informationerne var så alvorlige, at det pegede på systematisk ulovlig adfærd i Sydkorea i 70'erne og 80'erne.

Derfor satte styrelsen undersøgelsen i gang i januar 2023.

Styrelsen har fået information fra den danske ambassade i Seoul, centralmyndigheder i andre modtagerlande og DIA.

DIA er resultatet af en sammenlægning af AC Børnehjælp og DanAdopt i 2015.

I sidste uge annoncerede DIA, at organisationen lukker. Det blev besluttet efter en række sanktioner fra Ankestyrelsen og Social-, Bolig- og Ældreministeriet.

Klaus Josefsen, der er ekstern lektor på Aarhus Universitet og forsker i forvaltningsret, kalder over for DR rapportens konklusioner for meget alvorlige.

- Det er uhyggeligt, at de her organisationer var godkendte til at formidle adoptioner, og at de havde kendskab til, at der foregik ændringer af børnenes identitet, uden at de råbte vagt i gevær, siger han til mediet.

Sponsoreret indhold