Nyheder25. maj 2022

Abekopperne spreder sig: Det ved vi om sygdommen

Det er første gang, vi ser tilfælde af abekopper i Danmark. Men hvad er det egentlig for en sygdom, og hvor farlig er den?
Abekobberne har spredt sig til Europa.
Abekobberne har spredt sig til Europa.
 Foto: CDC/MEGA

Vi har efterhånden hørt mange forskellige bud på, hvordan abekopper smitter, hvem der kan få det, og hvor slemt det er at få.

Sundhedsministeriet har nu udgivet retningslinjer for håndtering af sygdommen, som det løbende opdaterer, og her er, hvad vi ved indtil nu.

Sygdommen kommer ikke til at ligne en pandemi, som vi så det med COVID-19.

Det siger Anders Koch, der er overlæge ved Infektionsepidemiologi & Forebyggelse / Sex- blodoverførte infektioner hos Statens Serum Institut (SSI) til SE og HØR.

– Vi forventer ikke, at det bliver ligesom covid, for covid smittede gennem luftvejene, og der blev man smittet, inden man blev syg og fik symptomer. Det gør man ikke med abekopper. Der får man symptomer, før man smitter, siger han.

Fakta om Abekopper

  • Symptomer på abekopper er kulderystelser, feber, hovedpine, muskelsmerter og træthed

  • Inden for en til tre dage efter de første symptomer kommer der udslæt, som ofte begynder i ansigtet, og derefter spreder sig til andre dele af kroppen

  • Abekopper kan også udvikle sig til små blærer, som tørrer ud og til sidst får skorper

  • Smitter ved nær kontakt. Det sker blandt andet ved smitte fra luftveje eller tæt kontakt med kropsvæsker enten direkte eller indirekte gennem sengetøj

  • Sygdommen varer to til fire uger

Kilde: Sundhedsministeriet, Retningslinjer for håndtering af abekopper i Danmark

Og risikoen for at blive smittet med abekopper er væsentlig mindre, fordi den som udgangspunkt ikke smitter via luftvejene.

– Det her udbrud har mere bredt sig gennem kontaktsmitte, fordi vi blandt andet kan se, at en del af de, der er smittet, er mænd der har sex med mænd, hvor det ser ud til at være overført seksuelt. Men vi kan selvfølgelig ikke helt udelukke luftvejssmitte.

Men selv om der er flest mænd, der lige nu er blevet smittet efter at have haft sex med andre mænd, så udelukker det på ingen måde alle andre fra at blive smittet.

Det skriver Sundhedsstyrelsen:

– Abekopper smitter ved tæt fysisk kontakt. Mænd, der har sex med mænd, er ikke i højere risiko end andre personer, der er i tæt fysisk kontakt med en smittet person med symptomer.

Abekopper er aldrig før set i Danmark, og det er derfor, at sundhedsmyndighederne holder et vågent øje på smittespredningen, forklarer Anders Koch fra SSI.

– Vi ser et udbrud af en sygdom, som vi normalt kun ser i Afrika. Nu er den så kommet til lande udenfor Afrika, hvor den normalt ikke kommer, og det er derfor, at sundhedsmyndighederne er ekstra opmærksomme på abekopper, siger han.

Der findes to typer abekopper. Den vestafrikanske og den centralafrikanske – den vestafrikanske variant er mildere.

Abekopper kan minde meget om skoldkopper, men ved abekopper oplever man lymfeknudesvulst, som ikke sker ved skoldkopper.

Sponsoreret indhold