Nyheder16. marts 2023

Aarhus på prominent liste - et af verdens bedste steder

Som et af verdens allerbedste steder har byen sneget sig med i fornemt selskab international liste. Blandt andet vækker observatorium interesse
Særligt Ole Rømer Observatoriet bilver fremhævet på Times liste.
Særligt Ole Rømer Observatoriet bilver fremhævet på Times liste.
 Foto: Casper Dalhoff/Ritzau Scanpix

Selvom der findes mange vittigheder på aarhusianernes bekostning, må de gøre et eller andet rigtigt. I hvert fald er den jyske hovedstad at finde på magasinet Time's prominente liste over verdens bedste steder.

Ole Rømer-Observatoriet syd for byen er med til at trække byen ind på listen. Observatoriet ligger i Kongelunden og er en af Aarhus Universitets bygninger.

- Jeg er meget stolt, det er fantastisk, siger Bent Lorenzen, direktør for Science Museerne, Aarhus Universitet, til TV2 Østjylland.

Det åbner for rundvisninger for offentligheden til juni, efter at have været lukket i halvandet år. Derfor kunne det ikke passe bedre at komme på listen.

- Det har stor værdi for os, og vi kan være stolte af os selv, det er vigtigt for mig at sige, siger direktøren.

- Vi tænker da, hvordan vi kan give turismen til sommer et ekstra skud, siger den glade direktør.

Han og museet blev kontaktet af magasinet, der var nysgerrig efter flere billeder af observatoriet, allerede sidst i 2022, men direktøren havde ikke luret lunten.

I 2021-2022 gav fonde og foreninger tilsammen 17 millioner kroner til at restaurere Ole Rømer-Observatoriet og udvikle en Sciencepark.

De bruges blandt andet på at føre museet tilbage til sit oprindelige udtryk fra 1930'erne, fortæller direktøren. Bygningerne er fra 1911 og fungerede som observatorie indtil 1954, hvor de overgik til universitetsbrug.

I 1974 åbnede det for turisme og har fungeret sådan indtil nu. Også skoler kommer på besøg til undervisningsbrug på observatoriet, der har en af ladets største kikkerter, og der skal købes et nyt teleskop, fortæller direktøren.

Sponsoreret indhold