Nyheder10. marts 2022

”Årgang 20”-par om store prisstigninger: - Det er rigtig mange penge

Inflationen i Danmark har taget et ordentlig hop opad, og det kommer til at gå udover danskernes privatøkonomi, vurderer ekspert. Maria Brask Mainz fra "Årgang 20" er overrasket over den store stigning
https://imgix.seoghoer.dk/041.jpg
 Foto: TV 2

20.000 kroner.

Så mange penge vurderer cheføkonom i Arbejdernes Landsbank Jeppe Juul Borre, at en børnefamilies forbrug vil stige i år, og det bekymrer ”Årgang 20”-parret Daniel Brask-Andersen og Maria Brask Mainz.

Vurderingen fra Jeppe Juul Borre kommer, efter at Danmarks Statisk i dag er kommet med tal for inflationen.

Og der er god grund til bekymring, for inflationen også kaldet forbrugerpriserne har taget det største hop opad siden 1989.

Forbrugerpriserne for februar i år er steget med 4,8 procent siden samme måned sidste år. Det er den største stigning målt over et år siden december 1989.

- Det er rigtig mange penge

Det er særligt indenfor kategorien ’varer’, der dækker el, gas, brændstof og fødevarer, hvor det er blevet dyrere for danskerne.

Det er selvsagt stigninger indenfor produkter, som alle danskere dagligt gør brug af. Derfor fortæller Maria Brask Mainz, der netop nu er aktuel i ”Årgang 20” sammen med sin mand og deres søn Louie på to år, til SE og HØR, at stigningen vil have en påvirkning på deres økonomi.

  • - Det, tænker jeg, er rigtig mange penge. Det, synes jeg, er lidt vildt, siger hun.

Lige nu er deres økonomiske situation således, at Daniel Brask-Andersen er i lære som tømrer, og Maria Brask Mainz har været nødsaget til at droppe sit studie som socialrådgiver for at tage sig af deres søn, der har fået diagnosen autisme.

Familien lever derfor på et skrabet budget, som dog løber rundt for de tre i Kongens Lyngby.

  • - Jeg synes, vores økonomi er helt fin. Vi tager ikke bare ud og rejser i morgen, hvis vi ville det, men det er ikke sådan, at vi vender hver en krone, men vi kan ikke gøre, hvad vi vil, lyder det fra den 24-årige mor.

Energiforbruget er højdespringeren

Når cheføkonom i Arbejdernes Landsbank Jeppe Juul Borre vurderer, at børnefamilier kan opleve en stigning på 20.000 kroner i deres forbrug, er det en gennemsnitsbetragtning.

  • - Det kommer i sidste ende an på, hvordan ens energiforbrug er strikket sammen, forklarer han til SE og HØR.

For det er især på elregningen, at danskerne mærker et økonomisk pres. Det er nemlig en af de største poster, hvor der er sket en stigning i inflationen. Hele 6,7 procent lyder tallet på.

Jeppe Juul Borre anbefaler derfor, at man tager et kig på sit energiforbrug, hvis man vil spare nogle penge.

  • - Man skal være opmærksom på, om varmen i lejligheden eller huset matcher den årstid, man er i, så radiatorerne er indstillet rigtigt, siger han.

IKKE SET DET VÆRSTE ENDNU

Udover energien er priserne på fødevarer og ikke-alkoholiske drikke også steget markant med 5,5 procent. Og når det kommer til at handle, anbefaler Jeppe Juul Borre, at man overvejer, hvordan man gør sine indkøb.

  • - Her kan man for eksempel tage cyklen i stedet for bilen og spare lidt penge der. Og når priserne stiger i supermarkederne, sætter det bare en tyk streg under, at man også skal være opmærksom på det, hvis man vil dukke sig for nogle af de her prisstigninger, som man oplever, fortæller han.

Hos familien i Kongens Lyngby kan de se frem til lidt flere penge på lommen, når Daniel Brask-Andersen er færdig som tømrer til næste år.

Men selvom vi lige nu ser den største stigning i inflationen på et år i over 30 år, regner cheføkonomen i Arbejdernes Landsbank med, at vi ser endnu en stigning, når inflationen for marts bliver opgjort.

  • - Jeg forventer, at inflationen kommer endnu højere op end nu, på grund af Ruslands invasion af Ukraine og de sanktioner Vesten har påført Putin. Det tager dagens tal ikke højde for, afslutter Jeppe Juul Borre.

Sponsoreret indhold