Nyheder20. december 2023

50 mand kæmper mod tiden: - Situationen ændrer sig time for time

Et større anlægs- og ingeniørarbejde er lige nu i gang for at stoppe følgeskaderne efter det store jordskred hos Nordic Waste syd for Randers

En kamp mod tiden og elementerne udspiller sig onsdag i Ølst syd for Randers.

Tirsdag kastede selskabet Nordic Waste håndklædet i ringen efter længere tids forsøg på at stoppe det jordskred, der bevæger sig frem mod Alling Å og Gammel Århusvej.

Nu handler det om at sikre, at vandet i Alling Å uhindret kan løbe videre forbi området, så man undgår en større oversvømmelse. Det skal ske i store rør, der skal graves ned.

- Vi startede i formiddag med gravearbejdet for at få lavet den midlertidige omlægning af åen. Vi er i fuld gang med at få leveret de rør, vi skal have lagt, og de kommer løbende, siger Magnus Vilstrup Andersen, der er sektionsleder for Vej og trafik i Randers Kommune.

På sin side af Gammel Århusvej har han en stribe gravemaskiner fra to entreprenørfirmaer, to store tankvogne og 50 mand.

På den anden side vælter det enorme jordskred frem over Alling Å og Gammel Århusvej, mens vandet fra åen, der er godt fyldt efter den seneste tids store regnskyl, troligt strømmer til med risiko for oversvømmelse.

- Det er en omlægning af åen med store rør, som normalt vil tage rigtig lang tid at planlægge og projektere, som vi skal løse på tre dage. Det er en kompliceret operation, men heldigvis har jeg dygtige kollegaer og anlægsfolk, og vi har rigtig dygtige entreprenører herude, som er vant til den slags arbejde, så vi kan projektere og udføre på samme tid, siger Magnus Vilstrup Andersen.

Lige nu er han fortrøstningsfuld i forhold til at vinde kampen på trods af manglende forberedelse og problemer med at få rør nok.

- Vi har ikke kunnet nå at lave de forberedende undersøgelser, men hvis alt klapper, og det forventer vi, at det gør, så er vi færdige med det første rør i løbet af i morgen. Vores forhåbning er, at vi kan lægge to rør, men vi har en smule udfordringer med at få rør nok, siger han.

Og det er bare en af flere udfordringer.

For at få ro til arbejdet har det været nødvendigt at stoppe tilstrømningen af vand fra Alling Å.

- Vi har lavet en dæmning, hvor vandet stemmer op, og så har vi to store tankvogne, der kører i pendulfartsiger Magnus Vilstrup Andersen.

Det er nødvendigt for at forhindre oversvømmelsen. For lige syd for åen ligger endnu en udfordring i form af en transformatorstation, for vand og elektricitet er en dårlig kombination, men det skulle der også være styr på.

- Vi har snakket med N1 (elnetselskab, red), der ejer den, så vi er i løbende dialog med dem, hvis der bliver behov for at slukke for den, siger Magnus Vilstrup Andersen.

Endelig er der selve jordskredet, der er årsagen til hele miseren, og som fortsætter med at vælte frem med flere meter i timen. Det skal også håndteres for at det fortsat kan være sikkert at arbejde i området.

- Entreprenørerne begynder at køre den jord væk, der stille og roligt kommer ud på Gammel Århusvej, for at holde vejen sikker. Det er næste operation, siger Magnus Vilstrup Andersen.

Kampen har allerede varet længe, og ifølge Magnus Vilstrup Andersen ser det ser ud til, at den ender i forlænget spilletid.

- På nuværende tidspunkt har vi ikke overblik over, hvor lang tid det tager. Vi er nødt til at se, hvordan det udvikler sig, og det udvikler sig time for time, siger han.

Sponsoreret indhold