Nyheder24. marts 2024 (opd. 25. marts 2024)

37-årig kan blive Irlands hidtil yngste premierminister

Simon Harris afløser premierminister Leo Varadkar som partileder. Ventes snart indsat som ny premierminister
Partiet Fine Gael i Irland har søndag valgt minister for højere uddannelse Simon Harris som ny leder som afløser for Leo Varadkar, der onsdag chokerede ved at meddele, at han træder tilbage som premierminister og leder af sit parti. Harris ventes at b
Partiet Fine Gael i Irland har søndag valgt minister for højere uddannelse Simon Harris som ny leder som afløser for Leo Varadkar, der onsdag chokerede ved at meddele, at han træder tilbage som premierminister og leder af sit parti. Harris ventes at blive godkendt af parlamentet som ny premierminister 9. april.
 Foto: Clodagh Kilcoyne/Reuters

Irland er på vej til at få sin hidtil yngste premierminister

37-årige Simon Harris er søndag valgt som leder for det regerende parti Fine Gael, efter Leo Varadkar tidligere på ugen meddelte, at han trækker sig som partileder og premierminister.

Harris ventes at blive taget i ed som den næste premierminister, når parlament samles næste gang 9. april. Her ventes han at få opbakning fra Fine Gaels koalitionspartnere.

Harris har som minister været bedst kendt for at føre landet gennem coronapandemien.

Han vil som premierminister kun få et år til at forhindre, at den regerende koalition taber valget i 2025.

Meningsmålinger har de seneste tre år gjort det venstredrejede parti Sinn Fein, der går ind for genforening med Nordirland, til favorit til at lede den næste regering.

Det vil i så fald være et markant skifte i irsk politik.

I mange årtier har Fine Gael og Fianna Fail - to konservative partier - på skift stået i spidsen for regeringer.

Det kom som et chok for Fine Gaels og koalitionens medlemmer, da Varadkar onsdag meddelte, at han træder tilbage som premierminister.

Han forklarede, at Fine Gael ville have en bedre chance ved næste valg med en ny leder.

Sponsoreret indhold