Nyheder28. april 2024 (opd. 28. april 2024)

29. dag i dag: Historisk hedebølge i Bangladesh

Den hidtidige rekord blev registreret i 2019, og lød dengang på 23 dage. Fredag blev der registreret en temperatur på 42,7 grader
En historisk hedebølge finder sted i Bangladesh i disse dage. Søndag er hedebølgen gået ind i sin 29. dag. Den hidtidige rekord fra 2019 lød på 23 dage.
En historisk hedebølge finder sted i Bangladesh i disse dage. Søndag er hedebølgen gået ind i sin 29. dag. Den hidtidige rekord fra 2019 lød på 23 dage.
 Foto: Mohammad Ponir Hossain/Reuters/Ritzau Scanpix

Det er ikke usædvanligt, at det er varmt i Bangladesh. Men det er dog usædvanligt, at det er så varmt, som det er lige nu.

Søndag er en hedebølge i det sydasiatiske gået ind i sin 29. dag, og det gør det til den længste, siden landet begyndte at registrere den slags.

Det siger meteorolog Shaheenul Islam fra Bangladeshs Meteorologiske Institut ifølge nyhedsbureauet dpa.

Den hidtidige rekord var på 23 dage og blev registreret i 2019, fremgår det af data fra instituttet.

Sæsonens højeste temperatur blev registreret fredag, hvor der var 42,7 grader celsius i Chuadanga-distriktet i den sydvestlige del af landet ifølge dpa.

Trods den fortsatte varme vendte elever søndag tilbage til skolerne i Bangladesh, hvor arbejdsugen går fra søndag til torsdag.

Sidste uge blev skolerne landet over lukket efter ordre fra myndighederne. Men nu er de blevet genåbnet for millioner af elever.

Lucky Begum har en 13-årig datter i en statslig skole i Dhaka. Til nyhedsbureauet AFP fortæller moren, at hun ikke var udelt begejstret for skoleåbningen.

- Hun (datteren, red.) var glad for, at skolen var åben. Men jeg var anspændt, siger Begum.

- Varmen er for meget, siger hun til AFP.

- Hun har fået varmeknopper af at svede. Jeg håber, at hun ikke bliver syg.

Hedebølgen i Syd- og Sydøstasien har også lukket flere tusinde skoler i Filippinerne og Indien.

Det er normalt varmt i de lande i april og maj, men temperaturerne er blevet betydeligt højere i år på grund af vejrfænomenet El Niño.

El Niño opstår med nogle års mellemrum, når overfladevand i det tropiske Stillehav bliver meget varmt.

Ifølge Den Meteorologiske Verdensorganisation (WMO) toppede El Niño denne gang i november til januar, og den er nu på retur. Men nogle steder kan den altså stadig føre til højere temperaturer.

Bangladesh regner med minimum tre yderligere dage med hedebølge ifølge det meteorologiske institut, skriver AFP.

Sponsoreret indhold