2400 år efter hans død: Dette var Tollundmandens sidste måltid

Foto: Ritzau Scanpix

Så er der nyt om noget gammelt. Rigtigt gammelt.

For selvom det er hele 2400 år siden, at Tollundmanden blev hængt i en tørvemose vest for Silkeborg, så er det lykkedes forskere at granske maveindholdet hos det velbevarede moselig.

Faktisk har nye metoder vist sig så effektive, at man nu kan slå fast, hvad manden fra jernalderen fik som sit allersidste måltid, som han indtog 12-14 timer før han omkom.

Det skriver TV Midt Vest.

Svaret? Jo, Tollundmanden fik sig en omgang byggrød og noget fisk, viser analyserne.

- Det er ikke, fordi det er revolutionerende. Men det fascinerende ved et moselig er de detaljer, vi kan få at vide om livet i jernalderen, siger forskningsleder Nina Helt Nielsen, Museum Silkeborg.

- Her har vi altså fået et endnu mere detaljeret indblik i, hvad han har fået at spise, og vi har nærmest opskriften: 335 gram byg, 29 gram bleg pileurt og 16 gram hør, siger hun.

Og her skal man ifølge forskningschefen lægge mærke til én af de opremsede ingredienser; nemlig den relativt høje andel af frø fra planten bleg pileurt.

Artiklen fortsætter under billedet: 

Tidligere i år har Tollundmandens "hjem" - Museum Silkeborg - rekonstrueret hans udseende. Og nu ved vi altså lidt mere om de sidste timer, hvor han levede for 2400 år siden.
(Foto: Museum Silkeborg)

Det samme er nemlig fundet i mavsen hos andre berømte danske moselig som Grauballemanden og Borremosemanden.

- Det store spørgsmål er, om man har iblandet det som noget særligt i forbindelse med moseofringer, eller om det var noget, man bare puttede i maden til daglig, siger Nina Helt Nielsen.

Der er i øvrigt ikke ligefrem blevet kælet for Tollundmandens sidste måltid.

De nye undersøgelser – blandt andet af de lerkar, hvor grøden blev lavet - har desuden kunne fastslå, at den var brændt på.

Tollundmanden blev fundet af en familie i en mose ved Bjældskovdal nær Bølling Sø omkring 10 kilometer fra Silkeborg for 70 år siden. 

Moseliget var så usædvanligt velbevaret - på grund af opholdet i et surt højmosemiljø - at deres umiddelbare reaktion var at tilkalde Silkeborg Politi.

En af betjentene var dog tilknyttet Silkeborg Museum, og han indså derfor hurtigt, at der var tale om en overordentligt gammel mordsag. 

I dag er Tollundmanden hovedattraktionen på museet. 

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close