21 ting du (måske) ikke vidste om ’Matador’

Familien Varnæs træder ind på Strandpavillionens restaurant og afslører Hans Christians bror Jørgen i at have en affære

Familien Varnæs træder ind på Strandpavillionens restaurant og afslører Hans Christians bror Jørgen i at have en affære

Foto: All Over PressLige nu bliver danskernes yndlingsserie 'Matador' vakt til live i udstillingen 'Korsbæk på Bakken' i Klampenborg, hvor kulisserne fra serien er genskabt, mens skuespillere er klædt ud som de populære karakterer.

Serien har været sendt igen og igen, og de fleste vil nok mene, at de efterhånden kender Korsbæk og dens indbyggere ret godt. Nu har SE og HØR samlet 21 ting, som de fleste nok alligevel ikke vidste om seriens skuespillere.

1. Holger Juul Hansen, som spillede Hans Christian Varnæs, spiste ofte en banan før optagelserne, så hans mave ikke skulle begynde at rumle.

2. Samme Holger Juul Hansen oplevede at blive overfuset en morgen hos bageren af en dame, som var forarget over bankdirektørens affære med den unge Ulla Jacobsen.Bankdirektør Varnæs havde en affære med den unge bankassisent Ulla Jacobsen (Foto: All Over Press)


3. Jørgen Buckhøj blev kun betalt 1 krone per afsnit - altså 24 kroner i alt. Det var selvom han have en af seriens bærende roller - som Mads Skjern.

4. Roger Moore, som spillede James Bond i 1970'erne og 80'erne, er også vild med serien. Han er ven af Ghita Nørby, som forærede ham bokssættet med 'Matador'. "Mr. Bond" så alle afsnit i et ruf, og han har senere afsløret over for Ghita Nørby, at han forelskede sig lidt i hendes karakter, Ingeborg Skjern.
Her er den unge Ingeborg Skjern, som Roger Moore blev småforelsket i (Foto: Willy Henriksen)


5. Navnet Korsbæk er en blanding af de to danske bynavne Korsør og Holbæk. Det var manuskriptforfatter Poul Hammerich, der fandt på navnet.

6. Sangen som "Røde" synger til sit og Agnes' bryllupsfest "De tre musikanter" blev ikke skrevet før 1939, selvom brylluppet egentlig finder sted i 1935.
"Røde" og Laura synger "De tre musikanter" (Foto: All Over Press)


7. Erik Balling var instruktør på både 'Matador' og 'Olsen-Banden-filmene', hvor det var ham, der bestemte over Ove Sprogøe - men faktisk startede Ballings karriere som instruktørassistent, hvor han blandt andet skulle hente sodavand til selvsamme Ove Sprogøe.

8. Det er en trist dag for Grisehandler Larsen, da hunden Kvik dør. Men faktisk var skuespilleren Buster Larsens tårer ægte, da han skulle bære hunden ind i Jernbanerestauranten. Det var selvom Kvik slet ikke var rigtigt død, men blot bedøvet med en sprøjte.

9. Seriens scener blev ikke indspillet i kronologisk rækkefølge. Det betød blandt andet, at der kunne gå flere måneder fra stuepigen Agnes gik op fra køkkenet med en bakke, til kaffen blev serveret i Varnæs' stue.

10. Skuespillerinden Karin Nellemose, som spiller Misse Møhge, var faktisk otte måneder yngre end skuespillerinden Karen Berg, der spillede hendes tudsegamle mor Fru Fernando Møhge.
"Møhgerne" på en af deres mange ture op og ned ad byens hovedgade (Foto: All Over Press)


11. Jørgen Buckhøj (Mads Skjern) måtte i de første afsnit bære toupé. Senere i serien blev den taget af, så det skulle se ud som om, at han var blevet ældre.

12. Stuepigen Agnes skulle egentlig bare have spillet en birolle i nogle få afsnit, men endte med at være med gennem hele serien.

13. Malene Schwartz skulle oprindeligt have spillet rollen som Elisabeth Friis, men i sidste øjeblik endte hun med at få rollen som Maude.

14. Ghita Nørby blev ofte spurgt på gaden, hvorfor Ingeborg Skjern dog ikke lod sig skille fra den stokkonservative Mads Skjern.

15. Når en meget svær scene var i hus, blev det fejret med whisky af filmholdet. Whisky var instruktøren Erik Ballings yndlingsdrik.

16. Manuskriptforfatteren Lise Nørgaard fik besøg af instruktør Erik Balling tre gange om ugen under optagelserne, hvor de diskuterede scener og drak whisky. Faktisk tilbragte de så meget tid sammen, at han kaldte Lise Nørgaard for "sin anden kone". Den eneste forskel mellem hende og hans rigtige kone Christa var, ifølge ham selv, at "Lise ikke blander sig i, om jeg tager en whisky".

17. Til en nytårsfest hos Bent Fabricius-Bjerre var temaet Matador. Komponisten var selv klædt ud som Doktor Hansen, mens Dronning Margrethe og Prins Henrik var klædt ud som Misse og Fru Fernando Møhge.

18. Mads Skjerns søn Daniel bliver spillet af Niels Martin Carlsen, som er uddannet skuespiller. Da han blev castet til rollen, arbejdede han dog som taxachauffør, og det gør han stadig i dag.Sønnen Daniel Skjern endte med at måtte skuffe sin konservative far flere gange (Foto: All Over Press)


19. For Per Pallesen var det også hårdt at være med i 'Matador'. Hans karakter Tjener Boldt var nemlig storryger, og Pallesen, som ikke røg selv, blev tit dårlig af de mange cigaretter.

20. Grisehandler Larsens trick med hunden Kvik, der kunne kende forskel på en tysker og en dansker, har Lise Nørgaard taget fra sin egen morfar, som lavede det samme trick med sin hund.

21. Lise Nørgaard har bygget den rebelske Varnæs-datter Regitze over sin egen personlighed.

Denne artikel er skrevet ud fra artikler på Søndagsavisen.dk og Hjemmet.dk.

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close