Nyheder18. juli 2023

19-årig var i dansk supermarked: Tiltalt for at være bevæbnet med haglgevær og knive

Der er nu rejst tiltale mod en 19-årig dreng, som var bevæbnet i et supermarked i Hareskovby. Kræver anbringelse

En psykisk syg mand var bevæbnet med et skarpladt haglgevær, fem knive, et baseballbat og en økse, da han 21. august sidste år først på eftermiddagen indfandt sig i supermarkedet Rema 1000 i Hareskovby i Nordsjælland.

Anklagemyndigheden hos Nordsjællands Politi har nu rejst tiltale i sagen, som indtil videre har været behandlet i dybeste hemmelighed.

I Retten i Lyngby, hvor spørgsmålet om varetægtsfængsling af manden har været behandlet, er retsmøderne foregået for såkaldt dobbeltlukkede døre.

Det betyder, at det end ikke har været offentligt fremme, hvad manden har været sigtet for.

Allerede i efteråret erfarede B.T., at politiet havde mistanke om, at manden ville begå et masseskyderi. Men Nordsjællands Politi har aldrig bekræftet dette.

Supermarkedet ligger tæt på statsminister Mette Frederiksens daværende bolig i byen, og hun har flere gange været kunde i butikken. Over for B.T. har politiet afkræftet, at man har haft mistanke om, at statsministeren har været mål.

Politiets efterforskning er nu afsluttet, og anklagemyndigheden har sendt anklageskriftet mod den 19-årige formodede gerningsmand til Retten i Lyngby. Her skal sagen på et senere tidspunkt behandles.

Af anklageskriftet fremgår det, at manden i øjeblikket opholder sig på en psykiatrisk afdeling, og det fremgår desuden, at anklagemyndigheden ikke går efter at få manden straffet.

Til gengæld bør han anbringes på en psykiatrisk afdeling i op til fem år, lyder påstanden fra anklagemyndigheden.

I dansk ret kan man ikke straffe personer, som anses for at have været utilregnelige på grund af for eksempel sindssygdom i gerningsøjeblikket. En fængselsdom er derfor udelukket.

Straffeloven siger imidlertid, at personer, som frifindes for straf på grund af utilregnelighed, i stedet kan idømmes en foranstaltning, for eksempel i form af anbringelse på en psykiatrisk afdeling.

En anbringelsesdom er ligesom en fængselsdom en berøvelse af den dømtes frihed, men i stedet for at afsone en straf i et fængsel skal den dømte være indlagt og modtage behandling.

Denne sommer blev en 23-årig mand dømt til anbringelse på den særligt sikrede psykiatriske afdeling i Slagelse i en sag om masseskyderi i storcentret Field's sidste sommer.

Manden, som led af svær sindssygdom, skød og dræbte to børn på 17 år og en voksen mand, mens flere andre blev såret af skud.

Episoden i Rema 1000 i Hareskovby fandt sted blot halvanden måned efter skyderiet i Field's.

Anklagemyndigheden har valgt at rejse tiltale efter straffelovens bestemmelse om overtrædelse af våbenloven under særligt skærpende omstændigheder.

Da sagen har kørt i fuld lukkethed, vides det ikke, hvorledes den 19-årige stiller sig til tiltalen.

Sponsoreret indhold