Nyheder18. maj 2016

Se listen: 16 ting, du – måske – ikke vidste om Dirch

I dag, onsdag den 18. maj, kunne Danmarks største komiker være fyldt 90 år. I den anledning har vi sanlet en række facts og billeder af Dirch Passer
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/web1_dirch_passer_boerge_walther.jpg
 AOP

I dag kunne Danmarks største komiker være fyldt 90 år. Og i den anledning har SE og HØR samlet 18 facts om Danmarks vel nok største komiker, som du – måske – ikke vidste. Og nederst i denne artikel kan du se eller gense en række billeder af Dirch Passer.

Se listen her:

1) Han hed i virkeligheden Dirch Hartvig Passer.

2) Hans forældre hed Ragnhild Fich og Vilhelm Passer. Hans far var skibsfører.

3) Faderen så helst, at Dirch Passer gik i hans fodspor. Derfor blev Dirch indmeldt på J. Lauritzens Søfartsskole Kogtved (ved Svendborg) i 1944.

4) Dog var det skuespillivet, der lokkede. Dirch elskede nemlig at klovne rundt og spille roller.

5) Efter forskellige småroller og roller som statist fik Dirch sin egentlige revydebut i Fiffer-revyen i 1949. Her stod han stod i en folkedragt fra Dragør og sang ’Lille Danevang - Lille Dynevang’.

https://imgix.seoghoer.dk/web8_dirch_cirkusrevyen_1969_i_sketchen_som_baby_i_hoppegyngen.jpg

Dirch i den berømte hoppegynge. Du kan se endnu flere billeder øverst i artiklen. Foto: All Over

6) Dannede sammen med Kjeld Petersen et legendarisk makkerpar, og de slog for alvor igennem sammen i 1955.

7) I 1961 modtog Dirch en Æres Bodil, fordi han "med et stort talent har ladet sig misbruge af danske producenter og i håb om, at han snart må få en rolle, der svarer til hans talent"

8) Dirch modtog i 1974 en Bodil for sin hovedrolle i filmen "Mig og Mafiaen".

9) Trods sin store succes var Dirch altid bange for ikke at slå til.

10) Dirch Passer døde onsdag den 3. september 1980 af et hjerteanfald. Dirch stod bag scenen på Tivoli Revyen, inden han skulle optræde med årets helt store nummer, ”Pjækkeland” (en Kim Larsen-parodi). Dirch faldt om med hjertestop og døde efter to timers forsøg på genoplivning på Københavns Kommunehospital.

11) Dagen inden sin død var Dirch også faldet om på scenen i Tivoli. Her blev han kørt til tjek på Hvidovre Hospital, og selvom hans kone Bente opfordrede ham indtrægende til at droppe resten af sine forestiller, fortsatte han.

12) Om eftermiddagen 3 september var Dirch Passer også forbi Rigshospitalet for at få tjekket sit hjerte. Lægen sagde, at hans hjerte fungerede normalt. Ifølge lægen burde der ikke være noget til hinder for, at Dirch Passer gik på scenen.

13) Ved sin død boede Dirch sammen med Bente Askjær på 26 år, som arbejdede på teatret. De havde planlagt at gifte sig, men Dirch døde inden da.

14) Bente Askjær sad faktisk i suffløsekassen i Tivolirevyen den aften, hvor Dirch døde.

https://imgix.seoghoer.dk/web8_dirch_som_barn_1930.jpg

Dirch som lille. Se endnu flere billeder øverst i denne artikel. Foto: All Over

15) Dirch nåede at være gift to gange. Første gang med Sigrid Horne Rasmussen (fra 1950-1959) og fra 1970-1976 med Hanne Bjerre Pedersen.

16) Dirch fik to børn – et fra hvert ægteskab: Dorte Passer og Josefine Passer.

17) Dirch Passer nåede at indspille 89 film "Lykke på rejsen" fra 1947 var den første og "Fængslende feriedage" fra 1978 var den sidste.

18) Dirch havde to søstre: Skuespillerinderne Kirsten og Marchen Passer.

19) I dag ligger Dirch begravet på Dragør Kirkegård.

Se billeder af ham herunder:

Dirch Passer

Sponsoreret indhold