Nyheder14. november 2023

13 danske statsborgere på udrejseliste fra Gaza

13 danske statsborgere er mandag aften på listen over personer, der kan forlade Gaza
13 danske statsborgere på udrejseliste fra Gaza
13 danske statsborgere er mandag aften på listen over udenlandske statsborgere, der kan forlade Gaza.
 Foto: Fadel Senna/AFP/Ritzau Scanpix

Udenrigsministeriet bekræfter tirsdag morgen over for Ritzau, at 13 personer på den danske evakueringsliste er blevet godkendt til at kunne forlade Gaza i løbet af tirsdagen.

De danske myndigheder står klar med psykosocial- og sundhedsfaglig ekspertise, hvis personerne når ud.

- Vi har kontaktet borgerne på listen, og vi har et team bestående af ambassademedarbejdere klar til at afhente borgerne ved grænsen i Rafah og køre dem til Kairo, skriver ministeriet i en mail.

Mandag landede et dansk barn og barnets palæstinensiske mor i Danmark, efter at de søndag var blevet evakueret fra Gaza.

To øvrige personer blev også evakueret søndag. De ventes at ankomme tirsdag.

Udenrigsministeriet har tidligere oplyst, at der er omkring 20 personer på den danske evakueringsliste.

Evakueringerne foregår via grænseovergangen Rafah mellem Gaza og Egypten.

Grænseovergangen har været lukket flere gange i løbet af den nu mere end fire uger lange konflikt. Lørdag var overgangen eksempelvis lukket, men den åbnede igen søndag.

Udenrigsministeriet rådgiver de enkelte borgere om overgangen.

- Det er en kompleks situation, og der kan være personer, som ikke har mulighed for eller ønsker at bevæge sig til Rafah, selvom de står på listen.

- De personer vil forventeligt fortsat kunne udrejse på et senere tidspunkt, når det er muligt for dem at komme til Rafah, lyder det.

Rafah-overgangen er den sydligste vej ud af Gaza. For at de danske statsborgere kan forlade Gaza, skal de først bevæge sig ned til grænseovergangen, alt afhængigt af hvor i Gaza de befinder sig.

Mandag lykkedes det ifølge nyhedsbureauet AFP mere end 550 udenlandske statsborgere og ni sårede palæstinensere og deres ledsagere at krydse grænsen.

Blandt dem var 80 svenskere, oplyste det svenske udenrigsministerium til nyhedsbureauet TT mandag.

Og tirsdag kan yderligere 100 svenskere forlade enklaven.

Mens Danmark har 20 personer på dets evakueringsliste, har over 500 personer med svensk statsborgerskab eller opholdstilladelse kontaktet det svenske udenrigsministerium og bedt om hjælp til at forlade Gaza.

Der har været meldinger om, at omkring 7000 udlændinge venter på at komme ud af Gaza.

Enklaven har været udsat for hårde angreb fra luften og jorden, siden den væbnede palæstinensiske gruppe Hamas gennemførte et angreb mod Israel 7. oktober.

Israel oplyser, at 1200 blev dræbt ved det angreb.

De israelske angreb mod Gaza har ifølge enklavens sundhedsmyndigheder, som er styret af Hamas, kostet over 11.000 palæstinensere livet.

Sponsoreret indhold