Nyheder5. maj 2024

11-årig drengs død kobles til skimmelsvamp på Rigshospitalet

Villads på 11 år døde af en svampeinfektion, otte dage efter at han blev udskrevet fra Rigshospitalet
21 patienter og en ansat er siden 2017 blevet inficeret med skimmelsvamp på Rigshospitalet. Otte af patienterne er kræftsyge børn. (Arkivfoto).  
21 patienter og en ansat er siden 2017 blevet inficeret med skimmelsvamp på Rigshospitalet. Otte af patienterne er kræftsyge børn. (Arkivfoto).
 Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

Skimmelsvamp på Rigshospitalets bygninger kan for første gang kobles direkte til et dødsfald hos en patient.

Det skriver Berlingske, som har talt med Camilla Hagelund Olsen. Hun er mor til den afdøde.

Hendes søn, 11-årige Villads Hagelund Olsen, var indlagt på Rigshospitalet i 2022, hvor han fik kemobehandling på grund af leukæmi.

Villads blev udskrevet 2. december, hvor han var kræftfri. Alligevel døde han otte dage senere. Det gjorde han på grund af en svampeinfektion.

25. april i år fik Villads' familie tildelt erstatning for tabet af sønnen. Berlingske har fået indsigt i afgørelsen fra Patienterstatningen.

Her fremgår det, at Villads med "overvejende sandsynlighed" døde, fordi han havde fået svampeinfektion fra Rigshospitalets bygninger.

- Selve afgørelsen får ikke Villads tilbage. Uanset hvad, så er han død, men det er forfærdeligt at tænke på, at han nok stadig havde været her, hvis det ikke var på grund af de problemer, Rigshospitalet har med dets bygninger, siger Camilla Hagelund Olsen til Berlingske.

Avisen har gennem flere måneder afdækket, at flere patienter herunder kræftsyge børn har fået svampeinfektioner fra Rigshospitalets bygninger.

I alt er 21 patienter og en ansat siden 2017 blevet inficeret med skimmelsvamp. Otte af patienterne er kræftsyge børn.

På Rigshospitalet er der i løbet af de seneste fem år blevet registreret mindst 110 tilfælde af skimmelsvamp.

I to ud af tre tilfælde er skimmelsvampene blevet fundet på afdelinger for patienter, der ifølge Sundhedsstyrelsen ikke må komme i nærheden af skimmelsvampe

Der er blevet registreret skimmelsvamp på operationsstuer, patientbadeværelser, i venteværelser og på sengestuer.

Sponsoreret indhold