Krimi17. juni 2021

Falsk læge gav råd i coronagruppe på Facebook

Siden april sidste år har en kvinde givet råd under en falsk identitet og udgivet sig for at være læge i en yderst populær facebookgruppe. Sagen er nu blevet meldt til politiet
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/20210616-180418-6-1920x1232we.jpg
 Foto: Ritzau Scanpix

Over et år har man i en prisbelønnet facebookgruppe kunne stille spørgsmål til læger, der i deres fritid, under barsel eller i frokostpausen venligt har svaret på danskernes spørgsmål om coronavirus.

Mens 53,3 tusinde danskere læser med.

Men en af de beredvillige læger har optrådt – og besvaret spørgsmål - under falsk identitet. Det skriver DR.dk.

I et opslag oplyser en af initiativtagerne til facebookgruppen ”Spørg en læge om coronavirus” således:

- Vi er for nyligt blevet opmærksomme på, at en person som har besvaret spørgsmål i denne gruppe, ikke er læge, men har udgivet sig for at være læge under en anden persons lægelige autorisations-ID. Derfor har vi straks taget de nødvendige skridt og ekskluderet vedkommende fra lægegruppen, slettet dennes svar, samt anmeldt sagen til de relevante myndigheder, herunder politiet og Styrelsen for Patientsikkerhed, skriver Elif Bayram Orbe, som selv er læge ved Herlev Hospital, og som var med til at starte rådgivningsgruppen.

Der er ifølge DR tale om en kvinde, som har udgivet sig for at være læge med daglig gang på Regionshospitalet Viborg - nærmere introlæge i anæstesi. Hun har været aktivt medlem af gruppen siden april sidste år.

Mystisk pakke

Den falske læge blev opdaget ved ren og skær tilfældighed. De frivillige læger ville modtage en gave med posten som tak for deres indsats i gruppen, men da indehaveren af det misbrugte autorisations-ID pludselig fik en pakke ind ad døren fra en ukendt person i en facebookgruppe, blev mistanken vækket.

I det virkelige liv arbejder kvinden på Regionshospitalet Viborg. Dog ikke som læge.

Gennem regionens vikarbureau har hun fået adgang til jobbet som sygeplejevirkar, fordi hun har vist dokumentation for, at hun er indskrevet på sygeplejestudiet.

Her har hun haft 13 vagter.

Og det ryster lægefaglig direktør Claus Brøckner, som tager sagen meget alvorligt.

- Vi bliver selvfølgelig rystet over, at en person kan udgive sig som læge, og da vi får at vide, at vedkommende har været ansat på Viborg sygehus, går vi selvfølgelig alle vores personaleoptegnelser igennem, siger han.

Ingen forkerte råd

Nu skal facebookgruppen "Spørg en læge om coronavirus" gennemgås, så det sikres, at andre af de rådgivende læger ikke også svarer på spørgsmål under falsk ID.

- Vi er det første projekt af sin art, så vi må lære af egne erfaringer. Med denne triste erfaring har vi straks taget konsekvensen, skriver Elif Bayram Orbe i opslaget, hvor hun senere tilføjer:

- Heldigvis kan vi med ro i maven sige, at der ikke er givet fagligt forkerte råd.

Facebookgruppen "Spørg en læge om coronavirus" modtog i 2020 Patientsikkerhedsprisen.

Sponsoreret indhold