Nyheder27. februar 2014

Skandale i svensk Melodi Grand Prix

Stemmefusk - robot afgav 2.500 stemmer på få minutter
Af af
Robin Stjernberg, der nåede til finalen i Det Internationale Melodi Grand Prix sidste år, ville ikke være nået videre til den svenske finale, hvis 2.500 stemmer var blevet placeret anderledes.
Robin Stjernberg, der nåede til finalen i Det Internationale Melodi Grand Prix sidste år, ville ikke være nået videre til den svenske finale, hvis 2.500 stemmer var blevet placeret anderledes.
 Foto: All Over Press



Svenske Spil har stoppet for alt spil på svensk Melodi Grand Prix, efter at det er blevet afsløret, at en kunstner i en lokalfinale et af de seneste år har fået 2.500 stemmer fra en afstemningsrobot koblet til en telefon.

X Factor-deltagere skal synge ved Melodi Grand Prix

Det er radions P4 Sjuhärad, der bringer afsløringen.

Radiokanalen har besøgt en mand, der har optaget en film der viser, hvordan han programmerede en computer til at afgive 2.500 telefonstemmer på en given kunstner i et af de seneste års lokalfinaler i Sverige.

Det er ikke oplyst, hvilken kunstner og hvilket år der er tale om.

Manden gjorde det for at vise, at det kunne lade sig gøre at påvirke afstemningssystemet.

Det kostede manden små 10.000 kroner i afgift til telefonselskabet at afgive de 2.500 stemmer, men dem fik han betalt af folkene bag det bidrag, der fik de mange stemmer.

En portion på 2.500 stemmer er ikke ubetydeligt i lokalfinalerne.

Sidste års samlede vinder af Det Svenske Melodi Grand Prix, Robin Stjernberg, ville ikke være nået i finalen, hvis hans nærmeste konkurrent havde fået 2.500 stemmer ekstra.

Her er de tre Grand Prix-værter

Det er ikke decideret ulovligt at programmere en afstemningsrobot til at afgive stemmer, men Christer Björkman, der er producer på det svenske grand prix kalder det "uetisk".

Men da den svenske avis Aftonbladet taler med sangkonkurrencens projektleder, Maria Ilstedt, bekæfter hun at afstemningsreglerne skal tjekkes igennem.

- Vi kan ikke se, at der er sket noget unormalt i år, men nu vil vi kigge det hele igennem, siger Ilstedt til Aftonbladet.

Svenske Spil venter dog ikke på nogen undersøgelse, men har med øjeblikkeligt varsel stoppet alt spil på konkurrencen.

- Vi har indtil videre lukket for nye væddemål på Melodifestivalen, indtil vi får garantier får, at afstemningsrobotter ikke kan påvirke resultatet, siger oddssætter i Svenske Spil, Johan Elevant til Svenske Spil.

Også bookmakingselskaberne Ladbrokes og Betsson har lukket for nye væddemål på konkurrencen.

Sponsoreret indhold